A mele visuri… de Alexandru Vlahuță: relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice (Bacalaureat, 26 iunie 2023)

a mele visuri alexandru vlahuta relatia dintre ideea poetica si mijloacele artistice

A mele visuri… de Alexandru Vlahuță: relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice

 

 

Acest model reprezintă un reper, un punct de plecare, fapt pentru care elevul este invitat să arunce o privire peste, să-și facă o idee despre cum ar putea rezolva această cerință. Nu vrem să încurajăm copiatul, scopul nostru fiind acela de a veni cu o variantă de rezolvare. Scopul ultim este ca elevul să realizeze o rezolvare originală, proprie.

 

semnul-exclamarii

Subiectul al II-lea

Comentează, în minimum 50 de cuvinte, textul de mai jos, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.

 

A mele visuri risipite,
Ce-mi umplu inima de jale,
Le văd în frunzele pălite
Şi-n pustiirea de pe vale.

De-a pururi sta-vor troienite,
Sub vremea ce s-aşterne-n pale,
A mele visuri risipite,
Ce-mi umplu inima de jale!

Copac, când zile fericite
Îţi vor întoarce iar din cale
Podoaba ramurilor tale,
În noapte-or sta mai adâncite
A mele visuri risipite!

Alexandru Vlahuță, A mele visuri…

 

Notă
Pentru conținut, vei primi 6 puncte, iar pentru redactare, vei primi 4 puncte (utilizarea limbii literare – 1 punct; logica înlănțuirii ideilor – 1 punct; ortografia – 1 punct; punctuaţia – 1 punct).
În vederea acordării punctajului pentru redactare, răspunsul trebuie să aibă minimum 50 de cuvinte şi să dezvolte subiectul propus.

 

Propunere de rezolvare:

 

 

 

Poezia „A mele visuri…” de Alexandru Vlahuță impresionează printr-un lirism de tip subiectiv, conturat prin prezența de mărci lexico-gramaticale ale subiectivității: verbul de persoana I: „văd”, pronume și adjective pronominale de persoana I: „a mele”, „mi”, pronume și adjective pronominale de persoana a II-a: „îți”, „tale”, îmbinându-se, astfel, caracterul confesiv și adresativ al textului. Din punct de vedere tematic, discursul liric abordează deznădejdea resimțită pentru scurgerea inexorabilă a timpului; natura devine un ecou al gândurilor eului, materializând emoțiile acestuia.

Ideea poetică reprezintă mesajul central al textului, conturându-se prin intermediul unor figuri de stil care generează inedite imagini artistice. Aceste artificii stilistice au rolul de a corobora ideea centrală, conferindu-i valoare estetică și expresivă.

O expresivitate aparte îi oferă poeziei „A mele visuri…” de Alexandru Vlahuță prezența exlcamațiilor retorice: „Ce-mi umplu inima de jale!” și „or sta mai adâncite / A mele visuri împlinite!”. Prin aceste intervenții, eul liric exprimă intensitatea emoțiilor trăite prin prisma profundei dezamăgiri pe care o poartă. Aceste figuri retorice au, de asemenea, rolul de a potența starea de dezolare.

Repetiția epitetului „A mele visuri risipite” accentuează starea de neliniște și de disperare la care este supus creatorul ca ființă efemeră. Elementul natural îndeplinește un dublu rol: pe de-o parte este un agent al stării melancolice, iar pe de altă parte, are rolul de a materializa, de a conferi o formă fizică suferinței vocii lirice. 

 

Dacă ți-a plăcut articolul despre „A mele visuri…” de Alexandru Vlahuță,  îl poți distribui pe paginile tale de socializare; ne-ar ajuta mult!

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

Perfect simplu sau mai-mult-ca-perfect? Alege forma corectă!

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„A digera” sau „a degera”? Care este forma corectă?

Simulare 2023 Vox Valachorum (4 februarie 2023)

Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă profilul cultural al unui dascăl contribuie sau nu la formarea personalității unui adolescent

Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă recunoașterea publică a calităților individuale este sau nu importantă

 

A mele visuri… de Alexandru Vlahuță: relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice (Bacalaureat, 26 iunie 2023)

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat