Textul literar – textul nonliterar

Textul literar - textul nonliterar

Textele se încadrează în mai multe tipologii, iar astăzi vom discuta despre cele literare și nonliterare. Dacă vom ține cont de trăsăturile prezentate, după o primă citire ar trebui să fim capabili să stabilim tipul acestora.

Textul literar – creație artistică în care autorul își exprimă propriile idei, gânduri și sentimente. Din acesată categorie fac parte genurile literare: liric, epic și dramatic cu toate speciile lor.

Caracteristici:

  • limbaj expresiv (figuri de stil și imagini artistice);
  • cuvinte cu sens conotativ;
  • subiectivitate;
  • transmite emoții, stări (afectivitate);
  • scris la libera imaginație a scriitorului;
  • caracter reflexiv.

Textul model face parte din comedia O scrisoare pierdută scrisă de Ion Luca Caragiale și reprezintă scena V din actul II.

„ZOE singură

(agitată, scoate gazeta și citește) : „în numărul de mâine al foii noastre vom reproduce o interesantă scrisoare sentimentală a unui înalt personaj din localitate către o damă de mare influență. Originalul va sta de mâine la dispoziția curioșilor, în biuroul nostru de redacție. Atât pentru astăzi. A bon entendeur salut!…” Ce mai e de făcut?… (se plimbă agitată, apoi se oprește ca în fața unei inspirații) Trebuie să alegem pe Cațavencu. Nu mai încape vorbă, nu mai e vreme de stat la gânduri. Cu un mișel ca el, când ne ține la mână așa de bine, lupta ar fi o copilărie, o nebunie… Fănică… trebuie să se învoiască… trebuie… Ei! ș-apoi! mai la urmă Cațavencu poate fi tot așa de bun deputat ca oricare altul… Dar unde e Fănică? unde poate să fie?…Unde?”

 

Textul nonliterar – texte lipsite de expresivitate care au drept scop informarea cititorului pe anumite teme clare, bine delimitate, bazate pe veridicitate (ceea ce are legătură cu realitatea). Aici includem textele științifice, știrile, articolele de ziar/reviste, reclame, anunțuri, rețete de bucătărie, buletinele meteo, instrucțiunile de utilizare a diverselor aparate, prospectele medicamentelor etc..

Caracteristici:

  • inspirat din realitate;
  • cuvinte cu sens denotativ;
  • obiectivitate;
  • urmărește transmiterea de informații;
  • lipsa afectivității;
  • limbaj specializat pe domenii.

Textul nonliterar propus este un fragment dintr-un text științific care dezbate subiectul încălzirii globale.

„Încălzirea globală este fenomenul de creștere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum și a apei ocenelor, constatată în ultizmenul de minimum solar…”

Atunci când argumentăm încadrarea unui text de tipul literar/nonliterar va trebui să prezentăm caracteristicile regăsite însoțite de exemple.

Textul literar – textul nonliterar

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

 

Vezi și:

Genul liric: mesajul textului literar. Cum rezolvăm o astfel de cerință?

Textul literar – textul nonliterar

2 comentarii la „Textul literar – textul nonliterar

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat