Testul de antrenament numărul 1 pentru Evaluarea Națională (6 septembrie 2022) [marca Vox Valachorum]

testul de antrenament

În cadrul acestui articol, vom posta testul de antrenament numărul 1 pentru Evaluarea Națională publicat în data de 6 septembrie 2022 [marca Vox Valachorum]. Testul de antrenament este conceput de pagina Vox Valachorum și are rolul de a servi drept material auxiliar elevilor de clasa a VIII-a. Prezentul test a fost conceput în conformitate cu programa pentru examen, urmărind  să vină în ajutorul elevilor și al profesorilor de limba și literatura română. Obiectivul nostru este de a posta săptămânal astfel de materiale pentru a putea oferi suport urmăritorilor noștri.

sigla titlu Vox Valachorum

 

Orice observație sau completare poate fi făcută utilizând mijloacele media de contact [Facebook, Instagram, YouTube, e-mail etc.]. Apreciem feedbackul dumneavoastră și doar cu ajutorul acestuia putem progresa! Testul poate fi descărcat în format pdf. și listat ulterior pentru a fi lucrat acasă sau la clasă. 

 

 

Descarcă:  Testul de antrenemant Nr. 1 Vox Valachorum (din 6 septembrie 2022)

 

Sperăm ca materialele noastre să vă fie de un real folos și să vă ajute în pregătirea pentru examene. Pe site-ul nostru găsiți multe alte materiale utile, precum: articole care acoperă diverse aspecte teoretice utile pentru Evaluare și Bacalaureat, teste grilă menite să te ajute în aprofundarea materiei, materiale video cu lecții explicative, teste de antrenament eliberate de Ministerul Educației și, de asemenea, rezolvări propuse pentru acestea, informații ve vizează sistemul educațional românesc, știri din sfera educației etc..

 

Texte suport folosite:

 

Textul 1

Un individ purtând pe umeri o șubă largă, cu o căciulă mare pe ceafă, stă la masă în restaurantul Gării de Nord și bea ceai. Are un geamantan de pânză cu cercuri de tinichea alături pe un scaun, și pe masă un sac de piele neagră, prin mănușa căruia își ține petrecută bine mâna stângă până la încheietura brațului. După figură, după maniere și port, trebuie să fie vreun negustor, ori arendaș din provincie.

Un domn bine îmbrăcat, blană cu guler de astrahan și căciuliță asemenea, bea cafea la altă masă, fumează și se uită din când în când către provincial, care nu ia seama de loc că-l observă cineva. În același timp, domnul trage cu ochii la ușă: așteaptă desigur pe cineva, și cu nerăbdare.

Negustorul plătește ceaiul. Îndată, iată și hamalul vine să-i spună că trenul a tras la peron; îi ia geamantanul de pânză și vrea să-i ia și sacul de piele, ca să-l ușureze pe pasager; dar acesta își trage repede mâna cu sacul și refuză serviciul. Sacul nu e mare, dar trebuie să fie greu, fiindcă pasagerul, ridicându-se, trebuie să-l țină și de dedesubt cu mâna dreaptă. Hamalul pornește spre ușă; negustorul după el.

Domnul, care n-a scăpat din ochi nici o mișcare, s-a ridicat și el și pornește pe urma negustorului la câțiva pași.

Negustorul s-a suit într-un vagon de clasa întâia, și șade pe coridor cu sacul lui în brațe.

Domnul se plimbă de colo până colo pe peron, trăgând cu ochiul aci cătră partea pe unde vin pasagerii, aci cătră geamul la care stă în picioare omul cu sacul, pe când acesta se uită foarte distrat pe geam la mișcarea de pe peron.

Mai sunt cinci minute…

Domnul de pe peron se vede bine că fierbe de nerăbdare… În sfârșit, un om îmbrăcat modest, un fel de fecior de casă, făcându-și greu loc prin mulțime, sosește gâfâind cu un geamantan frumos de piele rusească, cu un tartan și cu un bilet de clasa întâia.

— Dobitocule! era să mă faci să scap trenul!…

Apoi, luându-și bagajul și biletul, trage la o parte pe fecior și îi șoptește pripit și cu un aer foarte sever

Mai sunt două minute.

Domnul, ajutat de fecior, se suie în vagon unde e negustorul. Acesta, îndată ce s-a suit domnul, trece din coridor în cupeu, pe când domnul face fel de fel de semne de inteligență feciorului său, care stă drept în față-i pe peron.

Fluierul întâi… Apoi numaidecât al doilea… Frânele se desfac… Trenul a pornit.

 

Accelerat no. 17, Ion Luca Caragiale

 

Textul 2

Producţia românească de automobile are o istorie de peste un secol. Prima fabrică a fost creată în 1908 la Arad. În timp, mulți ingineri români au fost cunoscuţi chiar si peste hotare pentru invenţiile şi prototipurile lor.

Aurel Persu a creat un automobil cu forma aerodinamică a picăturii de apă în cădere, brevetându-şi invenţia în Germania, la 19 septembrie 1924. Vehiculul era dotat cu frâne pe saboţi şi avea o capacitate cilindrică de 1.400 cmc. Automobilul a fost donat Muzeului Naţional Tehnic Dimitrie Leonida în 1969. Este în stare de funcţionare şi în prezent.

Gheorghe Gal a fost campion de motociclism în anii 1930, a creat un microautomobil, cu trei roţi, dotat cu un motor Jawa de 250 cmc, 12 CP si un consum de 4,3litri/100 kilometri. Automobilul Gal avea o lungime de 2,60 metri, două locuri, direcţia pe roţile din faţă, schimbătorul de viteze la volan. Putea atinge o viteză de până la 75 Km/h. Câteva exemplare din prototipul lui s-au păstrat la colecționari de mașini de epoca.

Un automobil exotic era De Karaso Simplon şi a fost realizat în Uzinele din Reşiţa. Avea o caroserie monobloc din răşina poliesterică armată cu fibră de sticlă montată pe o infrastructură echipată cu motor Renault. Karaso Simplon era confecţionat manual şi impresiona prin tapiţeria din piele ecologică.

Justin Capră a construit automobilul Virgilius, cu două roţi, echipat cu un motor de avion de 105 CP. Vehiculul cu o greutate de 250 de kilograme putea atinge 300 km/oră. Tot el a realizat şi cea mai mică maşină din lume, Soleta F, care consuma 0,5 l la 100 de kilometri.

În anii 1970 românii utilizau primul autobuz cu etaj. Maşina putea transporta 74 de oameni şi efectua curse între Bucureşti şi Amara.

Cea mai elegantă mașina autohtonă a anilor 1940 a fost Malaxa. Automobilele create în uzinele celebrului industriaș Nicolae Malaxa erau echipate motoare cu trei cilindri in stea, aveau 30 CP, şase locuri şi atingeau o viteză de 120 km/h, consumul de benzină fiind de 10 l/100 km.

 

„Primele mașini românești”, identitatea.ro

 

Descarcă materialul .pdf „Testul de antrenament” de mai sus pentru a vedea cerințele complete! Mult succes!

 

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Cursurile noastre pentru Evaluare și Bac: aici

 

Ți-a plăcut testul de antrenament? Vezi și:

Expresii și locuțiuni cu termenul „șarpe” + quiz

„Să ști” sau „să știi”? Cum este corect să scriem?

Expresii și locuțiuni care conțin cuvântul „așa” + quiz

Cazurile substantivului

Testul de antrenament 3 pentru Evaluarea Națională (9 mai 2022)

Testul de antrenament 5 pentru Evaluarea Națională (23 mai 2022)

Testul de antrenament 1 pentru Evaluarea Națională (18 aprilie 2022)

Testul de antrenament numărul 1 pentru Evaluarea Națională (6 septembrie 2022) [marca Vox Valachorum]

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat