Există vreo zi în care să nu deschidem vreun site? Nu cred… Unii răspofoiesc mai multe asemenea pagini virtuale pe internet decât cărți. Pentru că tot sunt atât de populare, să stabilim cum se scrie corect forma lui de plural. Să fie „siteuri” sau „site-uri” și de ce?
Site este un cuvânt nou apărut în limbă, reprezentând un anglicism. Probabil că definiția oferită de Dicționarul Explicativ al Limbii Române vă va face să înțelegeți mai bine sensul lexemului în cazul în care nu ați avut contact cu el.
SITE, site-uri, s. n. Loc în care se pot accesa informații utile (texte, imagini, sunete, programe) într-o rețea de calculatoare, de obicei internet. [Pr.: sait] – Din engl. site.
Substantivul neutru vine cu o pronununție ușor diferită, citindu-se [pron. sait]. De multe ori ne punem întrebarea dacă este necesar să atașăm liniuța între cuvântul nou împrumutat și articol / desineța de plural. Regula generală spune că linia trebuie atașată doar în situația în care ultimul sunet nu corespunde cu ultima literă. În cazul de față, ultimul sunt este [t], iar ultima literă este e. Deci, liniuța își găsește aici rostul.
Dicțioanarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic (2005) întărește ideea mai sus explicată prin următorul articol de dicționar:
*site (spațiu pe internet) (angl.) [pron. sait] s. n., art. site-ul; pl. site-uri
Dacă facem o paralelă între site și link, linkurile nu conțin liunuța necesară în cazul primului cuvânt.
Prin urmare,
Corect: site-uri
Greșit: siteuri
Link către canalul nostru de YouTube:
Dacă ți-a plăcut acest articol, te-a putea interesa și altele. Ai mai jos câteva:
„Rucsac” sau „ruxac”? Cum vom scrie acest substantiv?
„Click” sau „clic” Cum se scrie corect în limba română?
Identifică valoarea morfologică a cuvântului (test de 50 de întrebări)
„Aceeași” sau „aceiași”? Alege răspunsul corect!