Ce este romanul ionic?

Ce este romanul ionic?

Din trilogia romanului românesc: doric, ionic și corintic, vom extrage unul dintre acestea pentru a-l explica în detaliu. Tu știi ce este romanul ionic și care sunt trăsăturile lui?

Pentru că am dedicat un articol romanului doric, este absolut necesar să discutăm și despre romanul ionic. Încadrat în aceeași tipologie a romanului românesc realizată de Nicolae Manolescu din punct de vedere al celor trei tipare narative și anume: romanul doric, romanul doric și romanul corintic.

Roamnul doric este opera epică care mizează pe interiorizare, pe analiză, dar nu în ultimul rând pe tot ce înseamnă psihologie umană. Naratorul este unul care narează evenimentele la persoana I-a, marcate de subiectivism, întrucât lumea este văzută prin ochii unui singur personaj, prin cei ai eroului. Se regăsesc personaje reflectoare în strânsă legătură fiind cu fluxul amintirilor lor.

Un aspect foarte important surprins în romanul ionic este că se pune semnul egal între narator și protagonist de cele mai multe ori. Vorbim de autenticitate prin texte personale cum ar fi scrisorile sau jurnalul. Omniprezența este înlăturată și nu putem intra atât de ușor în semnimentele celorlalte personaje. Astfel că, naratorul cunoaște tot atât cât cunosc și actanții săi, nimic mai mult și se observă o viziune doar a evenimentelor în care este implicat.

Reprezentanți ai romanului ionic alături de creațiile lor epice:

  • Hortensia Papadat-Bengescu: Concert din muzică de Bach;
  • Camil Petrescu: Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, Patul lui Procust;
  • Mircea Eliade: Maitreyi.

Roamnul ionic se individualizează prin trăstături cheie expuse care ne vor ajuta în încadrarea romanului în această clasă. Literatura românescă pe care o vei întâlni pe parcursul timpului va aduce mereu aminte de clasificarea celor trei tipuri de romane. romanul ionic

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Iona” de Marin Sorescu: particularități de construcție ale unui text dramatic neomodernist

„Baltagul” de Mihail Sadoveanu: particularități de construcție ale unui roman interbelic

Ce este romanul ionic?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat