Rezolvare test 7 de antrenament pentru Bacalaureat (19 aprilie 2021): Subiectul II.

test 7 de antrenament

Îți oferim, în acest articol, o propunere de rezolvare a subiectului II,  din testul de antrenament pentru Bacalaureat, publicat în data de 19 aprilie 2021 la limba și literatura română. Aici va fi încărcat materialul!

 

Descarcă testul de aici:

Subiectul al II-lea

 

 

Prezintă, în minimum 50 de cuvinte, două modalități de caracterizare a personajului, identificate în fragmentul dat.

 

Stavru, negustor ambulant – numit „limonagiul“ din cauza mărfii ce vindea prin bâlciuri – era văr de-al doilea, după mamă, cu Adrian, şi o figură foarte cunoscută altădată în cercurile băieţilor de viaţă din mahalale. El era acum uitat, îngropat sub dispreţul unui scandal pe care firea sa îl pricinuise cu treizeci de ani în urmă.

De talie deasupra mijlociei; blond spălăcit; foarte slab şi foarte zbârcit; ochii săi albaştri şi mari, când deschişi şi sinceri, când ascunşi şi vicleni, după împrejurări, înfăţişau toată viaţa lui Stavru. Existenţa de burlac hoinar, zvârlit de ici-colo de natura lui nomadă şi ciudată; viaţă prinsă la vârsta de douăzeci şi cinci de ani în tristul angrenaj al societăţii (căsătorie cu o fată bogată, frumoasă şi sentimentală), din care ieşi după un an, acoperit de ruşine, cu inima sfâşiată, cu caracterul falsificat. […]

Stavru trecea drept un flecar pentru toată lumea – şi era în adevăr, voia să fie. În costumul său prăpădit şi boţit chiar când era nou; cu înfăţişarea sa de ţăran orăşenit, cu cămaşa necălcată, fără guler; cu aerul său de geambaş hoţoman, el se deda la o paradă de vorbe şi de gesturi cari amuzau pe oameni, dar  cari lui nu-i aduceau decât umilire, dispreţ. […]

Într-un colț al magazinului puțin luminat, Stavru, cu zbârciturile feței puțin suprimate, cu trăsăturile îndulcite, cu ochii mari deschiși, ficși și luminoși, privea pe băcanul cu chip umflat și posac și zicea, sfios, dar hotărât, în vreme ce celălalt îl aproba cu capul:

— Kir Margulis… Merge prost… Nu e cald și limonada nu se vinde. Îmi mănânc economiile mele și zahărul dumitale… Prin urmare, ai înțeles? Nici de data asta nu plătesc.

 

Panait Istrati, Chira Chiralina

 

 

Personajul literar reprezintă o instanță a universului ficțional, creată de autor cu scopul de a transmite, prin intermediul acestuia, un mesaj, o emoție, o mentalitate. În fragmentul citat din „Chira Chiralina” de Panait Istrati, personajul principal identificat este Stavru.

Prin caracterizare directă, de către narator, ni se expune un portret fizic al personajului Stavru: „ De talie deasupra mijlociei; blond spălăcit; foarte slab şi foarte zbârcit; ochii săi albaştri şi mari, când deschişi şi sinceri, când ascunşi şi vicleni”

În mod indirect, ni se expune incuria, delăsarea de care dă dovadă persoanjul Stavru, în ceea ce privește imaginea sa în societate. Din descrierea făcută de narator, putem deduce că acesta nu acorda deloc importanță aspectului său fizic: „ În costumul său prăpădit şi boţit chiar când era nou […] cu cămaşa necălcată, fără guler”

 

 

semnul-exclamarii

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

 

Dacă ți-a plăcut rezolvarea testului de antrenament, te-ar putea interesa și:

Rezolvare test 7 de antrenament pentru Bacalaureat (19 aprilie 2021): Subiectul IA.

Rezolvare test 7 de antrenament pentru Bacalaureat (19 aprilie 2021): Subiectul IB.

Punctul ca semn de punctuație și ortografie (.)

Autori români: locul natal al celor mai importanți scriitori (15 întrebări)

Pseudonime literare: recunoști numele real al autorului?

Cum se numesc locuitorii din…? Test de 25 de întrebări cu demonime

 

Rezolvare test 7 de antrenament pentru Bacalaureat (19 aprilie 2021): Subiectul II.

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat