Îți oferim, în acest articol, o propunere de rezolvare a subiectului IB, din testul de antrenament pentru Bacalaureat, publicat în data de 31 mai 2021 la limba și literatura română. Aici va fi încărcat materialul!
Descarcă testul de aici:
Subiectul I
Aveam abia șapte ani când tatăl meu, după mari străduințe, intra în stăpânirea completă a moșiei străbunemde la Văcărești, pe care, până atunci, o împărțise cu frații și surorile sale. Din vechea reședință de la Văcărești nu mai exista nimic, în afară de un mic pavilion în care locuiseră administratorii. Rugii* și porumbul înconjurau ruinele conacului boieresc unde își petrecuseră viața străbunii noștri. Deasupra tuturor plutea legenda – o taină a măririi și a
morții –, tristă și dulce faimă ce nu va părăsi niciodată aceste venerate locuri. […]
Am sosit la Văcărești într-o seară de primăvară. […] Sora mea bătea din palme; eu însă, gravă, priveam fericită în jur, copleșită de emoție și de oboseală – biet copil-poet ce suferea de pe urma hurducăielilor, dar care simțea o speranță fără nume și o durere fără pricină, asemenea acelor lacuri ce apar câteodată primăvara pe neașteptate în urma furtunilor de la noi. […]
Pentru a-i reda grădinii înfățișarea de altădată, căci acum acolo își disputau locul cu îndârjire ovăzul și porumbul, crescând la întâmplare printre grămezi de cărămizi – vestigii ale vechiului conac –, s-a hotărât să se aducă un om priceput, folosit la parcurile regale, care să traseze și în grădina noastră câteva alei și să indice amplasarea boschetelor și arborilor pe care tatăl meu dorea să-i planteze. Ambiția noastră nu țintea decât ca decoratorul grădinilor princiare să ne ajute atât cât îi ceream.
Abia împlinisem șapte ani, dar ghiceam deja în acel om, în acel grădinar necunoscut, fără voia lui, un destin, mai bine zis un mesager. Deci, într-o dimineață, omul sosește și, declarând că este grăbit, începe de îndată să traseze cu nisip pe iarbă linii drepte; apar apoi sforicele întinse pe borne făcute din pietre. […]
Grădina deveni un parc în miniatură, cu savante și complicate meandre, iar omul ce povestea frumos se legase atât de tare de lucrul lui, încât voia să-l ducă până la capăt. El rămase la Văcărești mai bine de o jumătate de an, timp în care anumite perioade ne părăsea pentru a merge să se ocupe de terenurile Curții, dar revenea statornic până în ziua când, asemenea Demiurgului, găsi că opera sa era bună și o dărui naturii ce trebuia să o facă să înflorească și să crească, devenind romanticul peisaj de pe coline, în care a visat și a clocotit tinerețea mea.
Parcă o văd, vremea aceea, ca un curcubeu, un curcubeu mereu tremurător: roșul însemnând acea febră care dintotdeauna mi-a învâlvorat dorința de a ști și a simți; albastrul – acele melancolii selenare care, de pe la doisprezece ani, mă atrăgeau pe aleile întunecoase de sub copaci; trandafiriul era forța vioiciunii, râsul meu ce se pierdea spre marginile pădurii care, de pe prispa casei, se vedea unindu-și frunzișul; în depărtare – profilul violet al Carpaților care,
uneori, în după-amiezile de vară, se împurpura ori se albăstrea ciudat. Sub lumina de argint, acești Carpați păreau atât de clari și diafani, încât mă miram că nu-i aud slobozind, pe aripi de vânt, spre câmpie, un clinchet de cristal abia lovit.
Și în curcubeul acela, marginea de culoarea șofranului* voia a defini graba mea de a stăpâni pentru totdeauna comorile închise în cărți, de a pătrunde înțelesul medaliilor cu tulburătoare efigii* în care dormeau secole învăluite în patina lor…
Elena Văcărescu, Ani de copilărie, în vol. Memorii
*rug – tulpină a unor plante, mur, măceș
*șofran – plantă din care se extrage o substanță aromatică de culoare galbenă
*efigie – reprezentare în relief, pe monede, medalii etc. a chipului unui personaj important
B.
Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă pasiunea pentru munca depusă este sau nu o condiție a succesului, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din textul Ani de copilărie de Elena Văcărescu, cât și la experiența personală sau culturală.
În redactarea textului, vei avea în vedere următoarele repere:
– formularea unei opinii faţă de problematica pusă în discuţie, enunţarea şi dezvoltarea corespunzătoare a două argumente adecvate opiniei și formularea unei concluzii pertinente;
– utilizarea corectă a conectorilor în argumentare, respectarea normelor limbii literare (norme de exprimare, de ortografie și de punctuație), așezarea în pagină, lizibilitatea, încadrarea în numărul minim de cuvinte.
Răspuns propus:
O definiție exhaustivă a succesului este inefabilă, mai ales dacă ne raportăm la subiectivitatea fiecărei persoane. Cu toate acestea, pentru a-l dobândi sunt necesare câteva elemente esențiale: munca, talentul, norocul (susțin majoritatea persoanelor) și pasiunea. Acesta din urmă reprezintă motorul de pornire al tuturor celorlalte. Consider că pasiunea pentru munca depusă este o condiție a succesului.
În primul rând, o persoană care se dedică profesiei sale va da un randament mult mai bun, întrucât o acțiune desfășurată cu pasiune aduce rezultate pe măsură. Grădinarul evocat în fragmentul extras din „Ani din copilărie” de Elena Văcărescu se dedică meseriei sale, obținând rezultate care o fascinează, de-a dreptul, pe autoare.
În al doilea rând, se întâmplă adesea ca într-o carieră profesională să întâmpini diverse dificultăți. Dacă munca depusă este inspirată de pasiune, omul va depăși cu mai multă ușurință momentele grele. Dacă nu există această motivație, el poate renunța cu ușurință. Spre exemplu, un polițist este întotdeauna expus unor riscuri majore, dar nu renunță la slujba sa, grație dedicării sale și dorinței de a face dreptate și de a-I proteja. Muncind cu pasiune, el va putea ajunge un erou pentru ceilalți, ajutându-i și protejându-i.
În concluzie, pasiunea reprezintă un element esențial în obținerea succesului, deoarece drumul spre succes este adesea presărat cu felurite obstacole; numai o persoană cu adevărat pasionată va trece peste toate impedimentele pentru a-și îndeplini visurile.
Link către canalul nostru de YouTube:
Dacă ți-a plăcut rezolvarea testului de antrenament, te-ar putea interesa și:
Punctul ca semn de punctuație și ortografie (.)
Autori români: locul natal al celor mai importanți scriitori (15 întrebări)
Pseudonime literare: recunoști numele real al autorului?
Cum se numesc locuitorii din…? Test de 25 de întrebări cu demonime
Care este forma corectă a cuvântului din imagine? (test online de 30 de întrebări)
Rezolvarea testului de antrenament pentru Evaluarea Națională (1 martie, 2021)