Este bine să pornim mereu de la premis/ze bine gândite atunci când realizăm un plan dacă ne dorim ca acesta să dea roade. Prima asemenea ideea de la care vrem să începem astăzi este scrierea corectă a cuvântului care prezintă variații, „premize” sau „premise”? În dicționar apar ambele, dar nu însemană că avem două forme corecte.
E posibil să fi auzit de acest termen și în cadrul orelor de logică din liceu dacă ați trecut prin ciclul liceal, premiza fiind o propoziție inițială a unui raționament, absolut necesară pentru deducerea unei concluzii. Chiar acesta este primul sens din dicțonar al cuvântului. Premisă mai spunem și unei idei importante, care poate fi chiar decisivă într-un demers. Iar legat de etimologie… ați ghicit, este una franceză (prémisse).
Dicționarul Explicativ al Limbii Române, ediția 2009:
PREMÍSĂ, premise, s. f. 1. (Log.) Fiecare dintre propozițiile inițiale ale unui raționament, din care se deduce concluzia. 2. Idee de bază, punct de plecare. [Var.: premíză s. f.] – Din fr. prémisse.
După cum am amintint adineauri, se poate observa cu ușurință apariția lexemului premiză în DEX, drept o variantă. Să fie acceptată ea și de DOOM2? Nu, din păcate sau din fericire dicționarul morfologic și normativ consideră corectă doar o singură formă.
Dicțioarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, ediția 2005:
premísă s. f., g.-d. art. premísei; pl. premíse
Ar fi e dorit să utilizăm cuvântul aprobat de Academia Română, nu alte varinate consemnate de DEX, deoarece dicționarul morfologic stabilește norma, cel explicativ are drept scop definirea cuvintelor.
Prin urmare,
Corect: premisa
Greșit: premiză
Link către canalul nostru de YouTube:
Dacă ți-a plăcut acest articol, te-a putea interesa și altele. Ai mai jos câteva:
„Rucsac” sau „ruxac”? Cum vom scrie acest substantiv?
„Click” sau „clic” Cum se scrie corect în limba română?
Identifică valoarea morfologică a cuvântului (test de 50 de întrebări)
„Aceeași” sau „aceiași”? Alege răspunsul corect!