Despre „Povestea lui Harap-Alb” de Ion Creangă vom discuta astăzi. Îți propunem un test online format din 25 de întrebări – toate despre „Povestea lui Harap-Alb”. Astfel de întrebări te pot ajuta să îți fixezi cunoștințele și, cu siguranță, astfel de detalii despre operă îți pot fi utile la Bacalaureat.
Dai Bacalaureatul sau ai un copil în clasa a XII-a? Dacă ești interesat de minipachetul nostru de materiale gratuite, poți avea acces la el imediat. Tot ce trebuie să faci este să îți introduci adresa de e-mail și numele în căsuțele de mai jos:
Să ne amintim câte ceva despre această operă: este vorba despre un basm cult, publicat în anul 1877 de către Ion Creangă, unul dintre cei patru mari clasici ai literaturii române (alături de Mihai Eminescu, Ioan Slavici și Ion Luca Caragiale). Basmul debutează printr-o formulă de incipit specifică „Amu cică era odată” intruducându-ne într-un illo tempore specific.
Acțiunea redă evenimentele într-o formulă cronologică, fiind expuse aventurile mezinului, care reușește să treacă peste proba dată de tatăl său (probă pe care frații săi mai mari nu o vor depăși). Pe drum, deși atenționat în prealabil de tatăl său, tânărul cade în capcana Spânului, jurându-i acestuia credință și făcând, practic, schimb de identitate. Ajuns la palatul împăratului Verde (cu noua sa denumire – Harap-Alb, acesta va trece printr-o serie de probe date de Spân cu scopul de a-l ucide. Cu ajutorul Sfintei Duminică, iar mai târziu cu ajutorul altor personaje adjuvante, tânărul va trece cu brio probele, maturizându-se și pregătindu-se încet-încet pentru a-și lua tronul de drept. După ce trece cu bine ultima serie de probe – menite să o aducă la palat pe fiica Împăratului Roșu, acesta se va îndrăgosti de ea și îi va spune adevărul. Fata îl va da în vileag pe Spân, iar acesta îl va decapita pe Harap-Alb. Calul năzdrăvan este cel care îl va ucide pe Spân, ridicându-l până la cer și izbindu-l de pământ. Feciorul va fi înviat e fată, cu ajutorul celor trei smicele e măr dulce, apă vie și apă moartă. Deznodământul este unul tipic, având loc o nuntă împărătească specifică.
Răspunde la cele 25 de întrebări într-un timp cât mai scurt și obține un scor pe măsură. Regulile sunt simple: alegi varianta corectă, trimiți răspunsul și mergi mai departe. La final, ai posibilitatea de a apăsa pe butonul de „Clasament”, pentru a-ți înregistra progresul. Mult succes! Să vedem ce îți mai amintești despre „Povestea lui Harap-Alb”!
Cum te-ai descurcat? Ți-a plăcut? Așteptăm un feedback pe pagina noastră de Facebook!
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
Lista operelor (și a autorilor) pentru Bacalaureat 2021 conform programei
Basmul: definiție, trăsături, repere conceptuale (utile pentru bacalaureat)
Rezolvarea simulării examenului Bacalaureat la limba și literatura română (12 aprilie 2021)
Rezolvarea testului 6 de antrenament pentru Bacalaureat (12 aprilie 2021)