„Ortodoxi” sau „ortodocși”?

„Ortodoxi” sau „ortodocși”?

Să vorbim despre vocabula care desemnează însușirea susținătorilor Bisericii creștine răsăritene. Voi Cum îi numiți? Ortodoxi sau ortodocși?

Cuvântul ortodox are etimologie multiplă, iar aici amintim rădăcini neogrecești (orthódoxos), latinești (orthodoxus), dar și franceze (orthodoxe). Vă propun să aruncăm o privire în DEX pentru a stabili cu exactitate sensul termenului.

ORTODÓX, -Ă, ortodocși, -xe, adj. 1. Care ține de Biserica creștină răsăriteană, de ortodoxie, care este conform cu doctrina acestei biserici; (despre persoane) care este adept al ortodoxismului. ♦ (Substantivat) Persoană de religie creștină răsăriteană. 2. Conform cu o concepție, cu o doctrină, cu dogma unei religii; (despre oameni) care urmează cu fermitate (sau dogmatic) o asemenea doctrină. – Din ngr. orthódoxos, lat. orthodoxus, fr. orthodoxe.

Se pare că lexemul ortodox, urmează regula conform căreia cuvintele terminate în litera x, la plural cuvântul se va finaliza în literle cs, urmat de un i șoptit. Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005 amintește de acest substantiv / adjectiv are drept formă de plural ortodocși pentru genul masculin, iar pentru faminin rămâne ortodoxe.

!ortodóx adj. m.s. m.pl. ortodócși; adj. f.s. f. ortodóxă, pl. ortodóxe

Articularea enclitică se va realiza astfel ortodocșii și ortodoxele. Mare grijă la formele de plural pentru a nu le confunda.

Bărbații din mulțime sunt ortodocși.

 

 

Prin urmare,

Corect: ortodocși

Greșit: ortodoxi

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Morminte” sau „mormânturi”? Care este forma corectă de plural?

„Jantă” sau „geantă”? Tu te exprimi corect?

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)

„Ortodoxi” sau „ortodocși”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat