„Moto” sau „motto”? Care este varianta corectă?

motto sau moto

Nu puține sunt faptele de limbă care adesea nasc fel și fel de nedumeriri: fie în privința grafiei lor, fie în privința pronunției. Astăzi vom vorbi despre „moto” și „motto” și despre confuzia dintre ele. Cum se articulează? Ce înseamnă fiecare dintre ele? Folosim sau nu cratimă în articularea lor?

 

Le vom lua pe rând și vom apela la Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române pentru a lămuri aspectele ce ne interesează:

 

Ce înseamnă „moto” (scris cu un singur „t”)? Avem două sensuri diverite pentru acest termen. Pe de-o parte, acesta funcționează ca prefixoid în formarea de cuvinte compuse, având sensul de „ceva care are motor” / „pus în mișcare cu ajutorul unui motor”. Spre exemplu: „motoblindat”, „mototractor”, „mototricicletă” etc., etc.. Pe de altă parte, termenul mai poate fi întâlnit în domeniul muzicii, utilizat împreună cu locuțiunea „con” (preluată întreaga structură din limba italiană). Con moto = „cu mișcare foarte repede”. Foarte important este și accentul! De reținut: atunci când folosim „moto” cu un singur „t”, accentul cade pe primul „o”, nu pe al doilea.

 

 

Mergem mai departe și la „motto”! Și în acest caz, accentul va sta tot pe primul „o”. Pronunția cu accentul pe cel de-al doilea „o” este, prin urmare, eronată și trebuie evitată în vorbire! Ce înseamnă, așadar, „motto”? Ei bine, termenul provine din germană și se referă la un citat reprezentativ dintr-o operă (Spre exemplu, cum se întâmplă și în nuvela romantică „Alexandru Lăpușneanul” de Costache Negruzzi, unde este ales mottoul ca titlu pentru fiecare dintre capitole). Să vedem și o definiție dată de Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

MÓTTO, mottouri, s. n. Citat luat, de obicei, dintr-o operă consacrată sau semnată de un autor celebru, pus la începutul unei lucrări, al unui capitol etc. cu scopul de a releva ideea fundamentală a scrierii respective. [Scris și: moto] – Din it. motto, germ. Motto.

 

Cu toate că este menționat în DEX că forma „moto” poate fi variantă pentru „motto”, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2021) nu atestă această formă, prin urmare utilizarea sa reprezintă o abatere de la normă, deci o greșeală!

 

DOOM3

motto s. n.art. mottoul; pl. mottouri

 

 

 

 

Atenție la modul în care vom articula acest substantiv! Nu se utilizează cratima, chiar dacă termenul nostru este împrumutat din limba italiană! 

 

Prin urmare:

motto = citat care servește drep slogan

moto =  (prefixoid) ceva ce are motor / se deplasează cu ajutorul unui motor / (con) moto = termen muzical referitor la ritm

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)

 

„Moto” sau „motto”? Care este varianta corectă?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat