Vorbim astăzi despre un cuvânt derivat, obținut cu ajutorul sufixului „-ar”, termenul de bază fiind, evident, „marfă”. Care este forma corectă: „marfar” sau „mărfar”? Am decis să scriem acest articol, întrucât ambele forme circulă. Scopul nostru este să aducem în fața dumneavoastră forma conformă cu norma.
Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția a III-a, din 2021), singur variantă acceptată este cea cu „a”, „marfar”:
MARFAR, marfare, s. n. Tren de marfă. [Var.: mărfar s. n.] – Marfă + suf. -ar.
Să vedem și o definiție a termenului discutat. Întrucât Dicționarul Explicativ al Limbii Române nu oferă prea multe informații despre acest substantiv, vom expune definiția preluată din DLRLC (Dicționarul limbii române literare contemporane), întrucât este însoțită și de niște exemple. Atenție, în DLRLC, forma cu „ă”, „mărfar” era recomandată. Aceasta nu mai este actuală, conform lucrărilor de astăzi!
s. n. Tren de marfă. Dimineața a fost liniște ca-n toate zilele: două marfare, expresul de la Lemberg. GALAN, Z. R. 164. Trebuia acum să-nconjoare mult, tocmai pe la rampa mărfarelor. CAMILAR, N. II 211. –
Forma „mărfar” reprezintă un arhaism. Aceasta apare atestată în unele dicționare, însă nu mai este actuală. Utilizarea acestei forme reprezintă o abatere de la norma actuală, deci o greșeală!
Prin urmare,
Corect: marfar
Greșit: mărfar
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine: