„M” sau „n” înainte de „p” și „b”? Tu cum te descurci la acest test online?

„m” sau „n” vox valachorum

Printre regulile de bază ale scrierii (și ortoepiei, să nu uităm de ea) se află și această vehiculată regulă a scrierii cu „m” sau „n” înaintea lui „p” / „b”. Desigur că discutăm despre niște lucruri simple, însă confuziile continuă să ne uimească și astăzi.

 

Confuzia apare mai ales la cuvintele derivate cu prefixul „în-” / „îm-”; există încă această incertitudine: Utilizăm „m” sau „n” înainte de „p” și „b”?

Explicația este, desigur, destul de simplă, însă pentru a înțelege și mai bine de ce vom utiliza întotdeauna „m” înaintea lui „p” sau „b”, iar „n” în rest, trebuie să ne întoarcem puțin la origini:

Prefixul „în” este originar din limba latină: de la „in” unde, aparent, funcționa aceeași regulă ca aceea pe care o avem în limba română. Avem cuvintele formate cu grupul de sunete„in-” (de exemplu: „invictus”) și cuvintele formate cu grupul de sunete „im-” (de exemplu: „imperfectus”, „imperator”) – fie că acestea sunt derivate, compuse sau cuvinte de bază.

 

De ce avem „m” în loc de „n” în aceste cuvinte?

 

Este foarte simplu! Explicația este una fonetică, în această situație: vorbim, de fapt, despre un singur prefix (acest „in” în latină / „în” în română); modificarea „n”-ului în „m” se realizează datorită efortului fonator. Consoanele „p” și „b” sunt bilabiale – adică se pronunță cu ajutorul buzelor (lat. labium – buză, bi – doi), fapt pentru care, pronunția lui „n” înaintea unor consoane bilabiale ar necesita un efort mai mare. Astfel că acest „n” (o alveolară) se va transforma în „m” pentru a facilita pronunția cuvântului.

Dacă după „n” ar urma „p” sau „b”, el se transformă automat în „m”. Un exemplu bun în acest sens este adjectivul „împătrit”. Observăm că avem „îndoit”, „întreit”, dar „împătrit”. Excepția se face doar pentru numărul 4, pentru că acesta începe cu o bilabială.

 

Există și o excepție!

 

Este vorba despre toponimul „Istanbul” – întrucât denumește un oraș și își are originile în limba turcă, a fost conservat ca atare! O altă excepție este „avanpremieră” (un împrumut franțuzesc)

 

Să rezolvăm și acest test online: „m” sau „n” înainte de „p” și „b”? Mult succes!

Ți-a plăcut testul nostru despre „m” sau „n” înainte de „p” și „b”? Așteptăm un feedback sincer din partea ta pe pagina noastră de Facebook!

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

 

 

„M” sau „n” înainte de „p” și „b”? Tu cum te descurci la acest test online?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat