Folosit în compoziția deserturilor de cele mai multe ori, produsul alimentar din boabele de grâu se numește griș... sau să fie griș? O literă face diferența, așa că este necesară o scurtă documentare.
Să începem cu etimologia termenului, menționând că el provine din germană de la griess. Unii oameni folosesc s, alții ș pentru drept ultimă literă a cuvântului. Să citim explicația din Dicționarul Explicativ al Limbii Române pentru a afla semnificația exactă a cuvântului.
GRIȘ s. n. Produs alimentar granular, obținut din boabe de grâu sau de alte cereale. [Var.: gris s. n.] – Din germ. Griess.
După cum putem vedea, articolul de dicționar acceptă și varianta gris, însă Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic din 2005 este de părere că substantivul neutru are o singură formă de singular, iar aceea este griș. Avem de-a face cu un substantiv singularia tantum, adică care nu are formă de plural, dar cu toate acestea ne putem folosi de un suport pentru a semnala cantitatea lui, de exemplu, două pungi de gris.
griș s. n.
Chiar și în bucătărie trebuie să utilizăm corect cuvintele bucatelor pe care le savurăm. Dacă tot suntem la acest subiect, v-ați întrebat vreodată care este pluralul cuvântului mălai? Vox valachorum are un articol care vă poate răspunde acestei întrebări. Gătiți responsabil chiar și prin corectitudinea cuvintelor. 🙂
Prăjitura cu căpșuni conține 200 g de griș.
În concluzie:
Corect: griș
Greșit: gris
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: