Ei bine, când vine vorba de germeni, ideal este să evităm cât de mult subiectul. Cu toate acestea, perspectiva lingvistică ne face și pe noi curioși care dintre formele de singular („germen” sau „germene”) este corectă. Să fie varianta cu „e” final sau varianta cu final consonantic? Haideți să aflăm împreună!
Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția a III-a, din 2021), atât „germen”, cât și „germene” sunt corecte:
!germene/germen s. m., art. germenele/germenul; pl. germeni
Spre deosebire de DOOM2, unde prima variantă este cea cu „n” final, „germen”, în DOOM3, ne este recomandată forma cu „e” final, „germene”. Această prioritizare are, probabil, ca explicație frecvența utilizării.
O definiție a termenul ne este prezentată în Dicționarul Explicativ al Limbii Române:
GÉRMEN, germeni, s. m. 1. Formațiune inițială în dezvoltarea ființelor vii; oul fecundat; embrionul plantei. ◊ Loc. adj. și adv. În germene = (care se află) într-un stadiu inițial, înainte de a se dezvolta. ♦ Microb. 2. Fig. Principiu, element, cauză din care se dezvoltă ceva. [Var.: gérmene s. m.] – Din lat. germen.
Desigur că, pentru o definiție mai amplă, recomandăm utilizarea dicționarelor specializate în medicină, însă pentru utilizatorul de rând, și o asemenea definiție poate fi de ajutor!
Link către canalul nostru de YouTube:
Dacă ți-a plăcut articolul nostru, îl poți distribui pe paginile tale de socializare; ne-ar ajuta mult! De asemenea, îți amintim că găsești pe site-ul nostru numeroase articole utile! Te-ar putea interesa și altele. Ai mai jos câteva: