Cum numiți crima comisă între frați sau persoana care săvârșește această faptă? „Fratricid” sau „fraticid”? Care credeți că este forma corectă a cuvântului?
Amintim că termenul provine din latină fratricida, regăsit fiind și în alte limbi romanice precum franceza(fratricide) sau italiana(fratricido). Observăm că în toate cele trei exemple litera r este păstrată în interiorul cuvintelor. Să fie așa și în cazul limbii noastre? Întâi de toate țin să expunem sensurile pe care le poate îmbrăca cu ajutorul Dicționarului Explicativ al Limbii Române apărut în 2009.
FRATRICÍD, -Ă, fratricizi, -de, s. m. și f., s. n., adj. 1. S. m. și f., adj. (Persoană) care și-a ucis fratele sau sora. 2. S. n. Omor de frate sau de soră. 3. Adj. Care constituie o crimă față de un frate, o soră sau față de semenii săi. – Din fr. fratricide, lat. .
După o scurtă cercetare fraticid este inexistent în română. Pentru explicațiile oferite mai sus, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române în varianta sa cea mai nouă vine cu indicații diferite în funcție de semnificații. Pentru substantivul care desemnează criminalul vom utiliza pluralul fratricizi, respectiv fratricide în cazul celui feminin. Tot fratricide vom numi și mai multe crime de acest fel, însă aici substantivul este de genul neutru.
fratricíd1 (criminal) (fra-tri-) adj. m., s. m., pl. fratricízi; adj. f., s. f. fratricídă, pl. fratricíde
!fratricíd2 (crimă) (fra-tri-) s. n., pl. fratricíde
Așadar, sperăm că informațiile prezentate să vă fi clarificat lucrurile și să vă fi determinat să folosiți cuvântul după regulile lui clar stabilite. Poate că vă vor fi de ajutor următoarele propoziții:
Fratricidul și-a plecat capul.
S-a produs un fratricid în familia Popescu.
În concluzie:
Corect: fratricid
Greșit: fraticid
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: