Știați că termenul „eseu” nu se limitează la un singur sens, cel pe care îl cunoașteți de la școală? Este necesar să le aflăm, dar să ne centrăm ateția și asupra formei sale de plural. Să fie eseuri sau esee?
Primul sens al cuvântului este acela de studiu de proporții nu foarte mari pe diverse teme. Puteți analiza cu grijă toate cele trei sensuri pe care vi le punem la dispoziție mai jos în pasajul extras din Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2005.
ESÉU, eseuri, s. n. 1. Studiu de proporții restrânse asupra unor teme filosofice, literare sau științifice, compus cu mijloace originale, fără pretenția de a epuiza problema. 2. (Sport; la rugbi) Încercare. 3. Probă preliminară de mărci poștale pe hârtie și în culori diferite în vederea alegerii prototipului definitiv al întregului tiraj. – Din fr. essai.
Etimologia lexemului este una franceză, provenind de la essai. Important de reținut este că pluralul substantivului eseu este eseuri. Nu săvârșiți greșelile de limbă ale unor politicieni români.
Articolul de dicționar din DOOM2 ne aprobă această afirmație, expunând și forma articulată enclitic (hotărât) a cuvântului, eseul.
eséu s. n., art. eséul; pl. eséuri
La sfârșitul săptămânii va trebui să predăm eseurile.
Prin urmare,
Corect: eseuri
Greșit: esee
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: