Personaj plat – personaj rotund

Personaj plat - personaj rotund

Diferența dintre un personaj plat și unul rotund este foarte simplă, odată ce cunoaștem caracteristicile în care se încadrează fiecare. Această delimitare va aduce un plus caracterizării la examenul tău de bacalaureat și nu numai.

 

Să începem cu noțiunea de personaj plat. După cum îi spune și numele, el este construit în jurul unor trăsături bine evidențiate, reprezentative, fie ele pozitive sau negative. Cel mai important aspect este faptul că el nu evoluează, dar nici nu involuează, ci îți păstrează același statut (calități / defecte) pe parcursul desfășurării acțiunii.

Dacă ar fi să dăm exemplu de un astfel de persoanj, l-am alege pe Ștefan Tipătescu dintr-o lungă listă a personajelor lui I.L. Caragiale. Ștefan Tipătescu este personaj principal al comediei O scrisoare pierdută, reprezentând tipul politicianului și al amorezatului care nu primește nicio lecție de viață din întâmplările petrecute în textul dramatic.

La polul opus se află personajul rotund, în viața căruia se produce o schimbare majoră în bine sau în rău. De cele mai multe ori el este personajul principal al textului și cel care surprinde cititorul prin faptele sale. Aici îl putem aminti pe Ghiță, personajul lui Ioan Slavici, din nuvela Moara cu noroc, care, din dorința de a se îmbogăți, devine din om cinstit un nelegiut. Pe de altă parte, este Gheorghiță din Baltagul (Mihail Sadoveanu) care evoluează datorită provocărilor și ajutorului pe care îl oferă Vitoriei în cautarea tatălui său.

După scurta încadrare pe care am realizat-o mai sus, puteți include și voi persoanjele literare în această clasă: personaj plat – personaj rotund. Dar nu uitați să vă susțineți prin argumente și exemple caracterizarea făcută în eseul pe care îl aveți de construit!

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul „Personaj plat – personaj rotund”, s-ar putea să te intereseze și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)

Evoluția literaturii române – de la literatura veche la postmodernism

Ce înseamnă „bildungsroman”?

Personaj plat – personaj rotund

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat