Cu siguranță avem mai multe asemenea obiecte în casa noastră, fie în bucătărie, fie în baie, care ne ajută în gestionarea apei. Dar care să fie forma de plural? Robinete sau robineți? Să fie un substantiv neutru sau masculin?
Cuvântul „robinet” este preluat din limba franceză, acolo unde îl regăsim sub o formă grafică identică. Pentru că ne-am oprit asupra acestei nelămuriri este nevoie să consultăm și Dicționarul Explicativ al Limbii Române pentru o analiză mai amplă. Mai jos veți putea vedea extrasă definirea lui semantică.
ROBINÉT, robinete, s. n. Organ de mașină sau armătură, dispozitiv care se montează la capătul unei conducte, între două conducte sau la capătul tubului de scurgere al unui recipient, în scopul întreruperii sau al restabilirii circulației unui fluid în ambele sensuri ori pentru a regla sau a schimba debitul acestuia. [Pl. și: robineți s. m.] – Din fr. robinet.
Observăm că pluralul atașat imediat după robinet este robinete, dar la sfârșitul articolului de dicționar apare și varianta robineți. Acest lucru ne poate induce puțin în eroare.
Să verificăm termenul și în DOOM2, lucrarea normativă în vigoare, pentru un răspunt cert.
!robinét s. n. / s. m., pl. robinéte/robinéți
Abia acum putem spune cu tărie că substantivul robinet poate să fie unul neutru sau masculin în funcție de formele lui de plural. Este corect a utiliza robinete, dar totodată la fel de corect este și robineți.
Va trebui să cumpărăm robinete / robineți noi.
Prin urmare,
Corect: robinete, robineți
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: