„Pălincă” sau „palincă”?

„Pălincă” sau „palincă”?

Orice denumire ați folosi atunci când vă referiți la această băutură spirtoasă, este necesar să cunoaștem forma ei corectă și des folosită în anumite zone ale țării noastre. Să fie vorba de „palincă” sau de „pălincă”?

În unele regiuni ale României circulă variante precum rachiu, horincă în Maramureș, pălincă / palincă în zona de vest. Să ne oprim asupra ultimului cuvânt provenit din maghiară de la pálinka. Să ne oprim și asupra a două explicații din dicționare diferite pentru a vedea versiunea de explicații expuse.

palincă1 sf [At: LB / V: păl~ / A și: pal~ / Pl~nci / E: mg pálinka, ucr палинка] (TrsBan1 Rachiu. 2 (Prc) Țuică. 3-4 Cantitate de rachiu sau de țuică dintr-un pahar, dintr-o cinzeacă etc.

PALÍNCĂ, (2palinci, s. f. 1. (Reg.) Rachiu; p. restr. țuică. 2. Sortiment, porție de palincă1 (l). [Acc. și: pálincă. – Var.pălíncă s. f.] – Din magh. pálinka.

Pentru o atestare a formei corecte să nu uităm de Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005. Este corect a spune palincă, nu pălincă. Forma substantivului feminin la plural este palinci, cu accentul pe litera i. 

palíncă (băutură) s. f.g.-d. art. palíncii; (sorturi, porții) pl. palínci

Dacă va trebui să folosiți termenul băuturii articulat la genitiv-dativ, este necesar să spunem palincii.

 

Prin urmare,

Corect: palincă

Greșit: pălincă

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

„Pălincă” sau „palincă”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat