„Tăieței” sau „tăiței”? Cum este corect?

„Tăieței” sau „tăiței”?

V-ați fi gândit că și tăițeii ne pot da de gândit legat de forma lor corectă? Unii dintre noi spunem tăieței, alții tăiței, dar cum e corect totuși?

Înainte de toate, avem de-a face cu un cuvânt format cu ajutorul verbului a tăia la care adăugăm sufixul -ei. Același principiu se păstrează și în limba italiană, unde s-ar traduce tagliatelli, de la verbul tagliare(a tăia). Să ne îndrepăm puțin atenția asupra explicației din DEX.

TĂIEȚÉI s. m. pl. Aluat nedospit făcut din făină, apă, sare (și ouă) tăiat în șuvițe lungi și subțiri, care se fierb în supă sau se gătesc cu brânză, cu nuci etc. [Var.tăițéi s. m. pl.] – Tăiați (pl. lui tăiat, part. lui tăia) + suf. -ei (după it. tagliatelli).

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005 acceptă ambele forme ale cuvântului. Așa că nu este greșit să spunem teiței și nici tăieței. Se pare că e la libera noastră alegere pe care dintre acestea dorim să o utilizăm.

tăiețéi/tăițéi s. m. pl.

Un alt aspect important este că termenul pus în discuție este defectiv de singular. Un singular posibil ar fi fost tăițel sau tăiețel, însă acestea nu există. Accentul pentru formele de plural se pune pe ultima silabă a cuvintelor, mai exact pe litera e.

Putem să spunem cu încredere Aș mânca o supă cu tăiței sau cu tăieței.

 

Prin urmare,

Corect: tăieței, tăiței

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Figuri de stil: PERSONIFICAREA (+joc)

„Tăieței” sau „tăiței”? Cum este corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat