„Calmar” sau „calamar”? Veți fi surprinși!

„Calmar” sau „calamar”?

Să ne îndreptăm puțin atenția și spre animalele acvatice și numele lor. De multe ori confundat cu caracatița, calamarul este numit și calmar. Să fie aceasta o denumire științifică atestată în limba română? Răspunsul îl veți afla în cele ce urmează.

Înainte de toate, propun lectura unei scurte definiții a termenului din Dicționarul Explicativ al Limbii Române. Odată cu descoperirea sensului lui vom afla și alte informații importante care ne vom conduce spre soluția problemei de astăzi.

CALAMÁR, calamari, s. m. (La pl.) Gen de cefalopode comestibile, cu corpul alungit, cu înotătoarele triunghiulare și cu gura înconjurată de opt brațe și două tentacule (Loligo); (și la sg.) animal din acest gen. [Var.calmár s. m.] – Din fr. calmar.

Proveniența cuvântului calamar este una franceză, de la calmar. Spunem cu certitudine că animalul cu opt brațe și două tentacule mai este numit și calmar, după cuvântul identic împrumutat. Acest lucru ne este adus în vedere de către DOOM2.

calamár / calmár s. m.pl. calamári / calmári

Atunci când luați cina în oraș puteți numi deliciosul preparat inele de calamar, dar și inele de calmar. Substantivul va avea două forme de plural în consecință, calamari și calmari.

Calamarul / calmarul seamănă foarte bine cu o caracatiță.

 

În concluzie,

Corect: calamr, calmar

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Morminte” sau „mormânturi”? Care este forma corectă de plural?

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

Care este forma corectă a cuvântului din imagine? (test online de 30 de întrebări)

„Calmar” sau „calamar”? Veți fi surprinși!

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat