Mijlocul zilei poate fi un prilej perfect pentru o mică pauză din activitățile interminabile. Dar dacă cumulăm mai multe asemenea momente cum vom ajunge să spunem? După-amiezi sau după-ameze?
Cuvântul cu influențe latinești este bine înțeles de către noi toți. Totuși, n-ar fi rău să analizăm și spusele celor care au întocmit Dicționarul Explicativ al Limbii Române.
AMIÁZĂ, amiezi, s. f. 1. Mijlocul zilei, momentul înălțării maxime a Soarelui deasupra orizontului (corespunzător aproximativ orei 12). ◊ Loc. adj. De amiază = de prânz, de la ora prânzului. ◊ Expr. Ziua(-n) amiaza mare = în plină zi, în toiul zilei. 2. (Concr.) Zenit. 3. (Reg.) Masă principală care se ia aproximativ la jumătatea zilei; prânz. 4. (Înv.) Miazăzi, sud. [Var.: amiáz, amiéz s. n., amiázi, amiázăzi s. f.] – Din amiazăzi (< lat. ad mediam diem).
După cum este indicat în DOOM2, după-amiază poate constitui atât un adverb, cât și un substantiv feminin în funcție de contextul gramatical în care este plasat. Adverbul este o parte de vorbire neflexibilă, așa că forma lui nu va fi niciodată schimbată, va rămâne cea standard. În plus, acesta are și o abreviere mai puțin cunoscută, este vorba despre d.a. .
Raportându-ne la substantivul cu aceeași formă, pluralul lui certificat este după-amiezi, nu după-amieze. Articularea enclitică nu ridică probleme aici. Pentru cazurile genitiv și dativ vom articula după-amiezii.
dúpă-amiáză1 (-mia-) adv.; abr. d.a.
!dúpă-amiáză2 (-mia-) s. f., art. dúpă-amiáza, g.-d. art. dúpă-amiézii (-mie-); pl. dúpă-amiézi, art. dúpă-amiézile
Fiți cu mare băgare de seamă atunci când sunteți puși în situația de a utiliza temenul la plural.
Să aveți cele mai frumoase după-amiezi.
În concluzie,
Corect: după-amiezi
Greșit: după-amieze
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: