„Comform” sau „conform”?

„Comform” sau „conform”?

Documentele care prezintă o copie trebuie să fie „conforme” sau „comform” cu originalul? Voi cum spuneți? Este necesar să stabilim răspunsul corect pentru a evita eventualele posibile greșeli.

Adjectivul „conform” este un neologism și provine din limba franceză, de la conforme. Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009 îl prezintă ca având două sensuri, după cum se poate vedea mai jos.

CONFÓRM, -Ă, conformi, -e, adj. 1. (Despre acte, copii etc.) Care are același cuprins cu…; identic. 2. Care este corespunzător; potrivit. ♦ (Adverbial) În conformitate cu…, la fel cu…, după. – Din fr. conforme.

Tocmai ați aflat că este atestat termenul conform, comform nu există în limba română. Putem fi siguri de acest aspect abia după ce consultăm și Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic în actualitate, deoarece aici se dictează norma.

confórm1 adj. m.pl. confórmi; f. confórmă, pl. confórme

Adjectivul este variabil, are două terminații și patru forme flexionare. Tot aici vom găsim și adverbul cu formă identică.

*confórm2 adv.

Fie că este adjectiv, fie că este adverb lexemul se grafiază conform și niciodată comform.

 

În concluzie,

Corect: conform

Greșit: comform

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

“Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga: particularități de construcție ale unui text poetic interbelic

Expresii și locuțiuni cu termenul „șarpe” + quiz

Subiectul 2 pentru Bacalaureat (test grilă de 15 întrebări)

„Plumb” de George Bacovia: 25 de întrebări

„Comform” sau „conform”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat