„Centimetri” sau „centimetrii”? Cum scriem la plural?

„Centimetri” sau „centimetrii”?

Nu? Nu este corect să scriem „centimetrii” dacă sunt mai mulți? De ce? Care să fie greșeala? Stai alături de noi pentru a afla explicația completă pentru care substantivul „centimetru” la plural nu se scrie cu doi „i”.

Prin „centimetru” putem înțelege măsura de lungime la nivel ideatic sau panglica care are drept scop tot măsurarea prin intermediul acelorași coordonate. Din acest motiv termenul va avea două forme de plural în funcție de sensul său.

Articol extras din Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009:

CENTIMÉTRU, (1centimetri, s. m., (2centimetre, s. n. 1. S. m. Măsură subdivizionară de lungime, care reprezintă a suta parte dintr-un metru. 2. S. n. Panglică îngustă de mușama, de metal etc., lungă de un metru sau mai mult, cu diviziuni zecimale, care servește la măsurat în croitorie, în magazine textile etc. – Din fr. centimètre.

Pentru unitatea de măsură la plural este normat să utilizăm „centimetri” cu un singur „i” deoarece în rădăcina acestuia de singural (în ultima silabă) nu regăsim un prim „i”, ceea ce înseamnă că primul dintre ei marchează pluralul. În cazul în care apare scris „centimetrii” va trebui să ne dăm seama că este articulat hotărât, motiv pentru care apare și cel de-al doilea „i”. Simbolul se noteză cm, iar pentru că este o măsură convențională nu este nevoie să atașăm punctul imediat după abreviere.

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005:

centimétru1 (unitate de măsură) (-me-tru) s. m.art. centimétrul; pl. centimétri, art. centimétrii; simb. cm

Atunci când vorbim de mai multe panglici de măsurat vom folosi „centimetre”, despărțit în silabe cen-ti-me-tre, cu accentul pe vocala e a celei de-a treia silabă.

centimétru2 (panglică de măsurat) (-me-tru) s. n.art. centimétrul; pl. centimétre

Sunt și alte cuvinte care întră în lista lexemelor des confundate când ne confruntăm cu pluralul lor. Aici includem de obicei alte unități de măsură precum: litri, metri, kilometri. Despre acestea veți găsi articole separate explicate pe îndelete.

 

În concluzie,

Corect: centimetri (unitate de măsură), centimetre (panglică de măsurat)

Greșit: centimetrii

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

“Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga: particularități de construcție ale unui text poetic interbelic

Expresii și locuțiuni cu termenul „șarpe” + quiz

Subiectul 2 pentru Bacalaureat (test grilă de 15 întrebări)

„Plumb” de George Bacovia: 25 de întrebări

„Centimetri” sau „centimetrii”? Cum scriem la plural?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
Nume
Email
Loading

This will close in 0 seconds

This will close in 21 seconds

This will close in 0 seconds

error: Conținut protejat