Circumstanțialul de cauză: repere, definiție, delimitări + test online

Salutare, dragii mei. Călătorim și astăzi pe tărâmurile limbii, iar tema discuției va fi circumstanțialul de cauză. Ce este această funcție sintactică? De ce depinde ea? Cum o identificăm într-un enunț? Care sunt termenii săi regenți? Haideți să răspundem împreună la aceste întrebări și să lămurim povestea acestei părți de propoziție!

Cicumstanțialul de cauză este o funcție sintactică subordonată verbului, adjectivului, adverbului (ori locuțiunilor corespunzătoare) care exprimă cauza / motivul / pricina desfășurării acțiunii / manifestării însușirii. Până aici, totul e simplu: din denumire ne dăm seama imediat la ce se referă o astfel de funcție sintactică. Întrebările sale sunt: din ce cauză? / din ce pricină? – adresate termenului regent.

 

Dacă vorbim despre termenii regenți ai acestei părți de propoziție, trebuie să menționăm că acest circumstanțial de cauză poate fi subordonat de:

-un verb predicativ / o locuțiune verbală predicativă:

A fost certat pentru ce a afirmat.

De dragul soției, a pus piciorul în prag și a plecat.

-un adjectiv / o locuțiune adjectivală:

E supărată de la cearta de aseară

-un adverb:

E mai cald aici datorită caloriferului.

E mai bine acum, de la medicamentul pe care mi l-ai dat!

 

Prin ce se exprimă circumstanțialul de cauză?

-substantiv precedat de prepoziție (în diverse cazuri: acuzativ: din, din, pentru, din cauză de, din pricină de, genitiv: de dragul, dativ: datorită, grație,mulțumită):

Grație Ioanei, ai reușit să duci la bun sfârșit proiectul. – grație Ioanei – circumstanțial de cauză în dativ exprimat prin substantiv propriu cu prepoziție

De dragul copiilor săi, s-a întors mai repede acasă. – De dragul copiilor – circumstanțial de cauză în genitiv exprimat prin substantiv comun cu locuțiunea prepozițională “de dragul”

Din invidie, a aruncat tot și a plecat nemaiîntorcându-se vreodată. – Din invidie – circumstanțial de cauză în acuzativ exprimat prin substantiv comun cu prepoziție

 

-înlocuitori ai substantivului (pronume sau numeral cu valoare pronominală/) precedați de prepoziții (în diverse cazuri: acuzativ: din, din, pentru, din cauză de, din pricină de, genitiv: de dragul, dativ: datorită, grație,mulțumită):

Datorită ei, am înțeles cum să rezolv ultimele trei exerciții. – datorită ei – circumstanțial de cauză exprimat prin pronume personal cu prepoziție în cazul dativ

De dragul a doi dintre ei, profesorul a mai rămas un an la catedră. – de dragul a doi – circumstanțial de cauză exprimat prin numeral cu valoare pronominală, precedat de locuțiunea prepozițională “de dragul” în cazul genitiv

 

-forme verbale nepersonale (infinitiv cu prepoziție, gerunziu, supin)

Pentru a te fi certat cu clienții, de asta te dau afară!

Învățând toată materia, ai luat examenul cu punctaj maxim!

De la citit te dor ochii!

 

-adverb de mod precedat de prepoziția “de”

De rău, se ținea de balustradă cu o mână; abia umbla.

De ce ești așa tristă, Ioana?

 

-adjectiv precedat de prepozția “de”:

De supărată, a refuzat să-i mai vorbească în acea zi.

 

Circumstanțialul de cauză, dacă vorbim despre topică, poate sta atât în fața regentului, cât și după acesta, având o topică liberă. Cel mai frecvent, însă, îl vom întâlni într-o poziție de postpunere:

De frică, a preferat să nu intre în această polemică.

A preferat să se abțină, grație răbdării de care dădea dovadă.

 

În ceea ce privește punctuația, circumstanțialul de cauză se poate izola prin virgulă de restul comunicării – doar dacă vrem să subliniem cauzalitatea. Virgula, prin urmare, nu este obligatoriu. În cazul în care circumstanțialul de cauză stă în fața termenului regent, adesea se utilizează virgula.

Prin urmare, ambele variante sunt corecte:

Ți-e rău de la mâncare.

Ți-e rău, de la mâncare.

În cea de-a doua situație, este subliniat motivul / cauza pentru care se “îți este «rău»”, în timp ce în prima situație relația dintre acțiune și cauză este mai strânsă, mai naturală.

 

Rezolvă testul de mai jos despre circumstanțialul de cauză și spune-ne cum ți s-a părut!

 

Ți-a plăcut testul despre circumstanțialul de cauză? Ce părere ai? Dacă ai sugestii, suntem curioși să le auzim pe pagina noastră de Facebook!

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Expresii și maxime din limba latină (test online)

Figuri de stil: PERSONIFICAREA (+joc)

Expresii și locuțiuni cu termenul „obraz”+ quiz

Completează rebusul (noțiuni generale despre vocabular)

Cum se numesc locuitorii din…? Test de 25 de întrebări cu demonime

Circumstanțialul de cauză: repere, definiție, delimitări + test online

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat