Chiar și ingriedientele mămăligilor ne pot pune în dificultate atunci când vine vorba de formele corecte ale cuvintelor. Cunoaștem foarte bine termenul mălai, dar pluralul lui care să fie? Mălaie sau mălaiuri?
Mălai este un cuvânt cu etimologie necunoscută, dar importrant în bucătăria tradițională a românilor. Se crede că mămăliga (din făină de mălai) ar fi un preparat specific țării noastre, cunoscută drept mâncarea nutritivă de toate zilele ale tăranilor, dar nu numai. Dacă analizăm puțin situația, vom observa că multe alte popoare folosesc mălaiul în pregătirea acestei garnituri / mâncăruri de bază. În limbaj regional, un sinonim pentru mălai este mei. Mai jos vă așteaptă informațiile din Dicționarul Explicativ al Limbii Române.
MĂLÁI, (2) mălaie, s. n. 1. Făină de porumb. 2. Aliment preparat din făină de porumb, de mei sau de alte cereale, dospit și copt în cuptor; aliment preparat din făină de porumb frământată cu lapte 3. (Reg.) Porumb; p. restr. boabe de porumb. [Pl. și: mălaiuri] – Et. nec.
Articolul de dicționar amintește atât de mălaie, cât și de mălaiuri, astfel că dacă ne oprim aici, misterul va rămâne nedeslușit. Știm că atestarea cuvintelor din limba română o găsim mereu în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic în vigoare. Aflăm că substantivul neutru la numărul plural pentru turte / semănături este doar mălaie.
mălái s. n., (turte, semănături) pl. măláie
Mergând mai departe este necesar să expunem câteva expresii și cuvinte compuse care integrează acest substantiv. De pildă, și-a trăit traiul, și-a mâncat mălaiul (a îmbătrânit, s-a uzat), mălai-mare (om mâncăcios sau lipsit de vlagă) sau mărul-cucului (plantă erbacee).
Pregătim două mălaie pentru cină.
În concluzie,
Corect: mălaie
Greșit: mălaiuri
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: