Care e forma de singular? „Pufulete” sau „pufuleț”?

Care e forma de singular? „Pufulete” sau „pufuleț”?

Se pare că „pufuleții” sunt mult mai numeroși decât am fi crezut. Dar dacă ne gândim la lumea copilăriei și la acele produse alimentare preparate din mălai și consumate de către copii, cum îi vom numi la singular? Pufuleț sau pufulete?

Să o luăm în ordinea lor. Definițiile mai jos prezentate în DEX expun toate variantele cuvântului pufuleț și pufulete, însă nu foarte detaliat. Aflăm că în ambele cazuri este vorba de substantivul masculin de bază puf la care se adaugă terminația -uleț sau -ulete în funcție de semnificații care sunt destul de vagi ilustrate.

PUFULÉȚ1, (2, 3pufuleți, s. m. 1. Pufușor22. (La pl.) Plantă erbacee cu tulpina înaltă, cu frunzele ovale și florile albastre sau albe, care se cultivă ca plantă ornamentală (Ageratum houstonianum). 3. (La pl.) Produs alimentar preparat din mălai cu adaos de cașcaval, având aspectul unor tubulețe. – Puf2 + suf. -uleț.

PUFULÉTE, pufuleți, s. m. 1. (Bot.reg.) Gogoașă (Globaria gigantea). 2. Păpălău (Physalis alkekengi). – Puf2 + suf. -ulete.

Iată că răspunsul întrebării noastre îl regăsim în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005 care spune că singularul cuvântului care desemneză produsul alimentar este pufuleț. Dacă ne referim la planta erbacee ornamentală numită pufulete, acesta va avea singularul pufulete. În schimb, dacă folosim termenul diminutivat cu înțelesul de obiect de toaletă, scaun, pene mici sau peri fini, vom spune de fiecare dată pufuleț.

*pufuléte (plantă) s. m.pl. pufuleți

!pufuléț1 (plantă, produs alimentar) s. m.pl. pufuléți

pufuléț3 (obiect de toaletă, scaun) s. n.pl. pufuléțe

pufuléț2 (pene mici, peri fini) s. n.

Știm că sunt multe forme care s-ar putea să vă fi creat un amalgam de idei sau confuzii. Recitiți cu atenție cele scrise pentru a vă clarifica nedumeririle, un sfat pentru o folosirea corectă a limbii în ziua de zi cu zi. Exemple de propoziții contextualizate:

Aș gusta doar un pufuleț.

Am plantat un pufulete în noul ghiveci.

 

În concluzie,

Corect: pufulete (plantă), pufuleț (plantă, produs alimentar, obiect de toaletă, scaun, pene mici, peri fini)

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)  

„Aragaze” sau „aragazuri”? Care este forma corectă de plural?

„Sindromuri” sau „sindroame”?

„Festivale” sau „festivaluri”?

Care e forma de singular? „Pufulete” sau „pufuleț”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat