Când se folosesc ghilimelele?

Când se folosesc ghilimelele?

Să reunim toate situațiile în care se utilizează ghilimelele. V-ați întrebat vreodată ce facem în situația în care cităm o frază care conține și ea semnele citării? Răspunsul îl veți găsi în explicațiile de mai jos.

Ghilimelele sau semele citării reprezintă perechea de semne grafice care se atașează la începutul termenului / propoziției / frazei (în partea superioară) și la finlul ei (în patea superioară), având ca prin scop marcarea cuvintelor citate (scrise de altcineva).  Utilizarea și poziționarea lor poate să difere de la limbă la limbă, însă în română se așază de cele mai multe ori pentru a evidenția denumiri, idei sau chiar ironii.

O altă situație în care semnele citării nu trebuie să lipsească este atunci când delimităm vorbirea directă..

 

Când se utilizează ghilimelele?
  • încadrează un text citat: Cât timp nu se ajungea „la o reglementare rezonabilă” a relațiilor cu cele două țări, Germania nu dorea să examineze căile unei cooperări.;
  • pentru numele propriu-zis al instituțiilor: Sunt absolvent al Colegiului Național „Grigore Moisil”.;
  • delimitează cuvinte cu tentă ironică / nerespectuoasă: Iertați-mă, „domnule Ionescu”, dar ar mai trebui să vă documentați.;
  • meționează calitatea de cuvânt: „Floare” este un substantiv comun de gen feminin.;
  • încadrează titluri de reviste: Eminescu și-a publicat poeziile în revista „Dacia literară”.;
  • delimitează un dialog reconstituit: — În timpul meciului am început să strig: [„]Vreau să dau și eu gol![”] [„]O să-ți vină și ție rândul[”] răspunde cineva. .

În cazul citării în citat intervin un alt tip de ghilimele notate astfel «…». Ele sunt de ajutor în momentul în care dorim să parafrazăm sintagme sau enunțuri care conțin la rândul lor o bucată de text citată. De pildă, Mediafax relatează că „publicul a scandat «bravo» până ce soprana a ieșit de pe scenă”.

În comunicarea orală, atunci când se citește un text, de exemplu, care cuprinde cuvinte așezate între ghilimelele se aduce în atenție verbul „citez” pentru a anunța ascultătorii de enunțul marcat astfel, iar la sfârșit se spune „am închis citatul”.

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Punctele de suspensie (…)

Când folosim două puncte?

Ce sunt substantivele masive? Identifică-le!

Când se folosesc ghilimelele?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat