În cadrul acestui articol, vom posta baremul pentru testul de antrenament numărul 31 pentru Evaluarea Națională publicat în data de 10 ianuarie 2025 [marca Vox Valachorum]. Testul de antrenament este conceput de pagina Vox Valachorum și are rolul de a servi drept material auxiliar elevilor de clasa a VIII-a. Prezentul test a fost conceput în conformitate cu programa pentru examen, urmărind să vină în ajutorul elevilor și al profesorilor de limba și literatura română. Obiectivul nostru este de a posta săptămânal astfel de materiale pentru a putea oferi suport urmăritorilor noștri.
Orice observație sau completare poate fi făcută utilizând mijloacele media de contact [Facebook, Instagram, YouTube, e-mail etc.]. Apreciem feedbackul dumneavoastră și doar cu ajutorul acestuia putem progresa! Testul poate fi descărcat în format pdf. și listat ulterior pentru a fi lucrat acasă sau la clasă.
Descarcă:
Test de antrenament nr. 31
Descarcă:
Barem test de antrenament nr. 31
Sperăm ca materialele noastre să vă fie de un real folos și să vă ajute în pregătirea pentru examene. Pe site-ul nostru găsiți multe alte materiale utile, precum: articole care acoperă diverse aspecte teoretice utile pentru Evaluare și Bacalaureat, teste grilă menite să te ajute în aprofundarea materiei, materiale video cu lecții explicative, teste de antrenament eliberate de Ministerul Educației și, de asemenea, rezolvări propuse pentru acestea, informații ve vizează sistemul educațional românesc, știri din sfera educației etc..
Texte suport folosite:
Textul 1
Cică era odată într-un sat un om grozav de leneș; de leneș ce era, nici îmbucătura din gură nu și-o mesteca. Și satul, văzând că acest om nu se dă la muncă nici în ruptul capului, hotărî să-l spânzure, pentru a nu mai da pildă de lenevire și altora. Și așa, se aleg vreo doi oameni din sat și se duc la casa leneșului, îl umflă pe sus, îl pun într-un car cu boi, ca pe un butuc nesimțitor, și hai cu dânsul la locul de spânzurătoare! Așa era pe vremea aceea. Pe drum se întâlnesc ei cu o trăsură în care era o cucoană. Cucoana, văzând în carul cel cu boi un om care sămăna a fi bolnav, întrebă cu milă pe cei doi țărani, zicând:
— Oameni buni! Se vede că omul cel din car e bolnav, sărmanul, și-l duceți la vro doftoroaie undeva, să se caute.
— Ba nu, cucoană, răspunse unul dintre țărani; să ierte cinstită față dumnevoastră, dar aista e un leneș care nu credem să fi mai având păreche în lume, și-l ducem la spânzurătoare, ca să curățim satul de-un trândav.
— Alei! oameni buni, zise cucoana, înfiorându-se; păcat, sărmanul, să moară ca un câne, fărădelege! Mai bine duceți-l la moșie la mine; iacătă curtea pe costișa ceea. Eu am acolo un hambar plin cu posmagi, ia așa, pentru împrejurări grele, Doamne ferește! A mânca la posmagi și-a trăi și el pe lângă casa mea, că doar știu că nu m-a mai perde Dumnezeu pentr-o bucățică de pâne. Dă, suntem datori a ne ajuta unii pe alții.
— I-auzi, măi leneșule, ce spune cucoana; că te-a pune la coteț, într-un hambar cu posmagi, zise unul dintre săteni. Iaca peste ce noroc ai dat, bată-te întunerecul să te bată, uriciunea oamenilor! Sari degrabă din car și mulțămește cucoanei, că te-a scăpat de la moarte și-ai dat peste belșug, luîndu-te sub aripa dumisale. Noi gândeam să-ți dăm sopon și frânghie. Iar cucoana, cu bunătatea dumisale, îți dă adăpost și posmagi; să tot trăiești, să nu mai mori! Să-și puie cineva obrazul pentru unul ca tine și să te hrănească ca pe un trântor, mare minune-i și asta. Dar tot de noroc să se plângă cineva… Bine-a mai zis cine-a zis că: „Boii ară și caii mănâncă”. Hai dă răspuns cucoanei, ori așa, ori așa, că n-are vreme de stat la vorbă cu noi.
— Dar muieți-s posmagii? zise atunci leneșul, cu jumătate de gură, fără să se cârnească din loc.
— Ce-a zis? întrebă cucoana pe săteni.
— Ce să zică, milostivă cucoană, răspunde unul. Ia, întreabă, că muieți-s posmagii?
— Vai de mine și de mine, zise cucoana cu mirare, încă asta n-am auzit! Da’ el nu poate să și-i moaie?
— Auzi, măi leneșule: te prinzi să moi posmagii singur, ori ba?
— Ba, răspunse leneșul. Trageți mai bine tot înainte! Ce mai atâta grijă pentru astă pustie de gură!
Atunci unul dintre săteni zise cucoanei:
— Bunătatea dumneavoastră, milostivă cucoană, dar degeaba mai voiți a strica orzul pe gâște. Vedeți bine că nu-l ducem noi la spânzurătoare numai așa, de flori de cuc, să-i luăm năravul. Cum chitiți? Un sat întreg n-ar fi pus oare mână de la mână ca să poată face dintr-însul ceva? Dar ai pe cine ajuta? Doar lenea-i împărăteasă mare, ce-ți bați capul!
Cucoana atunci, cu toată bunăvoința ce ave, se lehămesește și de binefacere și de tot, zicând: — Oameni buni, faceți dar cum vă va lumina Dumnezeu!
Iar sătenii duc pe leneș la locul cuvenit și-i fac felul. Și iaca așa au scăpat și leneșul acela de săteni, și sătenii aceia de dânsul. Mai poftească de-acum și alți leneși în satul acela, dacă le dă mâna și-i ține cureaua.
Ș-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa.
*posmag, posmagi, s. m. (Reg.) pâine uscată (tăiată felii)
Ion Creangă, Povestea unui om leneș
Textul 2
Americanii îl numesc, în limbaj popular, sindromul „cartofului de canapea”. Sindromul de lene este de fapt o stare continuă de letargie inexplicabilă care determină persoanele sedentare să se simtă mereu lipsite de energie și să își petreacă timpul liber în fața televizorului sau lenevind pur și simplu în pat, navigând pe internet. Acest tip de comportament este specific oamenilor care nu au niciodată chef și energie să înceapă activități care presupun efort fizic, preferând să rămână inactivi atât cât au aceasta posibilitate.
Sindromul de lene nu este considerat a fi o tulburare psihică, deși Asociația Americană de Psihiatrie și-a anunțat intenția de a-l introduce într-o nouă clasificare a bolilor psihice, alături de alte diagnostice adaptate vieții moderne (dependența de internet, sindromul temperamentului exploziv intermitent). Practicienii europeni nu susțin deocamdată acest demers, deoarece trăsăturile de caracter precum irascibilitatea și lenea nu pot fi considerate boli, în accepțiunea reală a acestui termen.
Ceea ce psihologii confirmă totuși este tendința oamenilor leneși de a deveni dependenți de modul lor de viață pasiv și neproductiv, care îi predispune obezității, depresiei și altor probleme de sănătate. Sindromul de lene poate da dependență, deoarece odată ce o persoana se obișnuiește cu un ritm de viață delăsător, cu greu poate să renunțe la el și să adopte noi comportamente mai sănătoase.
Conștientizați pericolele sedentarismului
Pentru a scăpa definitiv de sedentarism, trebuie să vă doriți cu adevărat acest lucru, trecând prin filtrul rațiunii motivele exacte ale necesitații schimbării modului de viață. Specialiștii spun că sindromul de lene poate conduce la debutul mai multor afecțiuni și condiții medicale, printre care se numără: bolile de inimă, supraponderalitatea și obezitatea, diabetul, artrita, pierderea densității osoase, osteoporoza, postura corporală incorectă, durerile de spate, rata metabolică scăzută, tulburările de somn.
Atunci când conștientizați cu adevărat toate aceste consecințe reale ale modului de viață leneș, câștigați motivația necesară pentru a renunța la vechile obiceiuri și a adopta altele noi, cu beneficii inegalabile în timp.
Cum să scăpați definitiv de sindromul de lene (fragment), www.sfatulmedicului.ro
Descarcă materialele .pdf „Testul de antrenament” și „Baremul pentru testul de antrenament” de mai sus pentru a vedea cerințele complete! Mult succes!
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine: