Adjective variabile și invariabile: test online

adjective variabile si invariabile vox valachorum

Adjective variabile și invariabile: îți mai amintești?

Hei, tu ce îți mai amintești despre adjectiv? Astăzi ți-am pregătit un test online din adjective variabile și invariabile! Să ne amintim câte ceva despre adjectiv! Adjectivul este partea de vorbire flexibilă care exprimă însușirea sau caracteristica unui obiect. El este într-o strânsă relație cu substantivul (ori cu înlocuitorii acestuia) acordându-se cu nominalul în gen, număr și caz. De regulă, adjectivul se poziționează după nominalul regent, dar se poate și antepune acestuia pentru a accentua respectiva calitate / caracteristică. Desigur că adjectivele se clasifică după mai multe criterii: simple sau compuse (după forma pe care o au), variabile sau invariabile (după capacitatea de a-și schimba forma în funcție de gen și număr), propriu-zise și determinative / secundare (după originea lor).

Testul online de astăzi este despre adjective variabile și invariabile. Ceea ce trebuie să facem este să identificăm corect adjectivele din exercițiile noastre. Ține minte: adjectivele invariabile nu își vor schimba forma în funcție de gen și număr; cele variabile pot avea două, trei sau chiar patru forme flexionare. De exemplu, vom lua adjectivul frumos: băiat frumos (1), fată frumoasă (2), băieți frumoși (3), fete frumoase (4) => adjectivul are două terminații la singular (frumos, frumoasă) și patru forme flexionare (frumos, frumoasă, frumoși, frumoase). Adjectivul “cumsecade” este unul invariabil (are o singură formă pentru toate cele patru situații: băiat cumsecade (1), fată cumsecade (1), băieți cumsecade (1), fete cumsecade (1) => forma “cumsecade” este constantă, indiferent de gen și număr => adjectivul “cumsecade” este unul invariabil.

Rezolvă testul de mai jos și încearcă să obții un punctaj cât mai mare!

 

Ei bine? Cum ți s-a părut? Ți-a plăcut acest testul despre adjective variabile și invariabile? Ai aflat și lucruri noi? Nu uita să îți treci numele sau prenumele în clasament (sau poate fi un psudonim, o poreclă, dacă asta dorești) pentru a le arăta și celorlalți cât de bine te descurci! Dacă îți place acest articol, distribuie-l, rogu-te, și altor persoane pentru a-și testa cunoștințele în privința adjectivului.

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Figuri de stil: PERSONIFICAREA (+joc)

Figuri de stil: INVERSIUNEA (+joc)

Construcțiile impersonale: caracteristici, identificare, relația cu subiectul

Expresii și locuțiuni cu termenul „obraz”+ quiz

 

 

Adjective variabile și invariabile: test online

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat