Adjectiv sau adverb?
Bine v-am regăsit, dragi cititori! Ne revedem cu un alt test care vă va plăcea, cu siguranță! Este vorba despre confuzia dintre cele două părți de vorbire (adjectiv sau adverb?). Cele două părți de vorbire sunt adesea confundate, fapt pentru care ne-am gândit să vă propunem acest test, compus din 30 de exerciții. Sunt 30 de enunțuri: în fiecare este evidențiat câte un cuvânt: ceea ce trebuie să facem este să alegem răspunsul corect!
Regulile sunt simple: selectează răspunsul corect, finalizează testul și obține un punctaj cât mai mare! Nu uita ca la final, dacă dorești, să îți înregistrezi numele în rubrica „Clasament” – pentru a le arăta și celorlalți ce rezultate ai obținut.
Prima și cea mai importantă deosbire dintre cele două părți de vorbire se referă la faptul că adjectivul este o parte de vorbire flexibilă (are categoriile gramaticale ale genului, numărului, cazului, putând purta chiar și articolul substantivului pe care îl determină, în timp ce adverbul este definit drept o parte de vorbire neflexibilă (nu își va schimba forma, indiferent de contextul gramatical în care se află). O altă distincție importantă dintre cele două se face atunci când ne referim la termenul lor regent: în vreme ce adjectivul determină substantive sau înlocuitori ai acestuia (pronume, numeral), adverbul va determina verbe, adjective, interjecții sau alte adverbe – aici neexistând acel acord (de gen, număr ori caz). Multe dintre adverbele de mod provin din adjective, este adevărat, însă o modalitate simplă de verificare poate fi încercarea de a-i schimba numărul sau genul. Dacă această modificare este posibilă, vorbim despre o parte de vorbire flexibilă (în cazul nostru, adjectiv); dacă ea nu este posibilă, avem de-a face cu un adverb.
Vom lua ca exemplu cuvântul „frumos”! Este adjectiv sau adverb? Ei bine, depinde de contextul în care se utilizează.
Băiatul este frumos. (nume predicativ- exprimat prin adjectiv) [putem modifica numărul sau genul: Băieții sunt frumoși. / Fetele sunt frumoase. Observăm că modificarea a avut loc, prin urmare, în acest context, „frumos” este adjectiv.
El scrie frumos. (circumstanțial de mod – exprimat prin adverb de mod) [modificarea numărului ori a genului este imposibilă aici: Ei scriu frumoși. / Ele scriu frumoase. De vreme ce forma „frumos” va rămâne neschimbată: Ei scriu frumos. / Ele scriu frumos, înseamnă că avem de a face cu un adverb.
Frumosul a venit cu noi. (subiect – exprimat prin substantiv): Atenție, neexistând un substantiv postpus cu care adjectivul să facă acord (de exemplu: frumosul băiat), adjectivul va deveni substantiv, prin articulare. Chiar dacă, la bază, frumos este adjectiv, aici s-a substantivizat.
Există și o situație mai interesantă: Ele merg frumoase la bal. [în această situație, „frumoase” este adjectiv, chiar dacă ne dă impresia că are comportament de adverb, există un acord între „ele” și „frumoase”: putem face modificări: Ei merg frumoși la bal; observăm că aceste modificări sunt posibile.
Haideți să rezolvăm și testul nostru de 30 de întrebări de mai jos: „Adjectiv sau adverb?”!
Cum ți s-a părut testul „Adjectiv sau adverb”? Dacă și tu îl consideri util, ne poți oferi un feedback pe pagina noastră de Facebook. Îți mulțumim, încă o dată, pentru timpul petrecut pe pagina noastră!
Link către canalul nostru de YouTube:
Dacă ți-a plăcut testul „Adjectiv sau adverb”, poți încerca și:
Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)
Alege verbul potrivit! – JOC
Mic test de gramatică (30 de întrebări)