Mulți consideră escaladarea un sport extrem. Dar dacă ne gândim la acțiunea în sine, cum scriem? A escalada sau a excalada?
Etimologia verbului o regăsim în franțuzescul escalader. Foarte des cădem în plasa literei x care este pronunțată cu ajutorul grupul de sunet cs sau gz. O situație asemănătoare, dar nu identică întâlnim și aici. Pronunția este cea care ne induce în eroare. Auzim sunetele cs, care au valoarea celor două litere corespondente(nu a literei x). Să vedem cum ne prezintă acest termen Dicționarul Explicativ al Limbii Române.
ESCALADÁ, escaladez, vb. I. Tranz. A se cățăra pe un zid sau pe un alt obstacol înalt, pentru a trece de partea cealaltă; p. ext. a sări peste un obstacol. – Din fr. escalader.
Așadar, cu siguranță că este corect să spunem a escalada și nu a excalada. Ultima variantă a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române ne informează astfel:
escaladá (a ~) vb., ind. prez. 3 escaladeáză
Pentru că am stabilit că verbul atestat este a escalada, vă aduc în atenție o altă formă eronată a lui și anume a escala. Dacă deschidem o listă a cuvintelor derivate enumerăm: escaladă, escaladare, escaladat, dar a nu se confunda cu escalator care are semnificație diferită.
Victor escladează Munții Carpați.
Prin urmare,
Corect: a escalada
Greșit: a excalada, a escala
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: