Voi cum numiți băutura spirtoasă foarte tare realizată din cereale? Votcă sau vodcă? Unii sunt siguri că prima variantă este corectă, în timp ce alții susuțin contrariul. Să vedem…
Provenit din rusismul vodka, cuvântul s-a adaptat foarte bine în limba română cu diferența literei k care se transformă în c. Privind etimologia lui, ni se confirmă faptul că vodcă e cu siguranță cuvântul corect pe care îl căutam, dar să fie și votcă? Care sunt șansele? Să analizăm. Vă îndrum spre explicația lui din DEX.
VÓTCĂ, (2) votci, s. f. 1. Băutură foarte tare, făcută din alcool de cereale și din apă cu duritate scăzută. 2. (La pl.) Feluri, porții de votcă (1). [Var.: vódcă, vútcă s. f.] – Din rus. vodka.
Dicțioanrul Explicativ ne expune două variante ale termenului, lucru pe care îl confirmă și Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române. Priviți!
!vótcă/vódcă s. f., g.-d. art. vótcii/vódcii; (sorturi, porții) pl. votci/vodci
Formele de plural vor fi votci / vodci, iar când dorim să articulăm enclitic cuvântul pentru formele de dativ – genitiv vom spune și vom scrie votcii / vodcii.
În concluzie,
Corect: vodcă, votcă
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: