Testul de antrenament numărul 5 pentru Evaluarea Națională (4 octombrie 2022) [marca Vox Valachorum]

Testul de antrenament numărul 5 pentru Evaluarea Națională (4 octombrie 2022) [marca Vox Valachorum]

În cadrul acestui articol, vom posta testul de antrenament numărul 5 pentru Evaluarea Națională publicat în data de 4 octombrie 2022 [marca Vox Valachorum]. Testul de antrenament este conceput de pagina Vox Valachorum și are rolul de a servi drept material auxiliar elevilor de clasa a VIII-a. Prezentul test a fost conceput în conformitate cu programa pentru examen, urmărind  să vină în ajutorul elevilor și al profesorilor de limba și literatura română. Obiectivul nostru este de a posta săptămânal astfel de materiale pentru a putea oferi suport urmăritorilor noștri.

sigla titlu Vox Valachorum

 

Orice observație sau completare poate fi făcută utilizând mijloacele media de contact [Facebook, Instagram, YouTube, e-mail etc.]. Apreciem feedbackul dumneavoastră și doar cu ajutorul acestuia putem progresa! Testul poate fi descărcat în format pdf. și listat ulterior pentru a fi lucrat acasă sau la clasă. 

 

 

Descarcă:  Testul 5 de antrenament pentru Evaluarea Națională (4 octombrie 2022)

 

 

Sperăm ca materialele noastre să vă fie de un real folos și să vă ajute în pregătirea pentru examene. Pe site-ul nostru găsiți multe alte materiale utile, precum: articole care acoperă diverse aspecte teoretice utile pentru Evaluare și Bacalaureat, teste grilă menite să te ajute în aprofundarea materiei, materiale video cu lecții explicative, teste de antrenament eliberate de Ministerul Educației și, de asemenea, rezolvări propuse pentru acestea, informații ve vizează sistemul educațional românesc, știri din sfera educației etc..

 

Texte suport folosite:

 

Textul 1

Pribeagă şi lihnită

De foame, dă de-o vie

Cu nişte struguri rumeni, frumoşi,

De razachie.

Ciorchinii-s plini şi vulpea,

De sine înţeles,

Ar fi mâncat cu poftă

Şi nici n-ar fi ales…

Dar la-ndemâna labei

O-mpiedică s-ajungă

Până la ei zăbreaua ulucilor, prea lungă,

Şi ghimpii-n care gardul e prins şi împletit;

Ciorchinele-i aproape de bot; s-a tot sucit,

S-a ridicat: se-nţeapă

Şi-i lasă gura apă…

– Ce struguri verzi şi acri, oftează,

     Nu-s de teapă!

      Şi-s prea cruzi…

Mie, ce-mi place-i gustul de stafidă,

 Nu-mi strepezesc eu dinţii cu această aguridă…

razachíe s. f. varietate de viță-de-vie care dă struguri cu boabe mari, lunguiețe și foarte cărnoase.

 

Vulpea și strugurii, Jean de la Fontaine

 

 

Textul 2

Vulpea este unul dintre cele mai cunoscute animale sălbatice din România, fiind adesea întâlnită ca personaj viclean în poveștile și povestirile pentru copii.

Cum arată vulpea

 

Vulpea este un mamifer omnivor, de dimensiune mică spre medie, încadrat în familia Canidae, alături de lup, câine, șacal, enot. O vulpe poate avea o greutate medie de 4 – 8 kg, dar poate ajunge și până la 10 kg. Nuanțele blănii variază de la roșu deschis, cu galben și alburiu, până la brun închis, înspicat sau nu. Vârfurile urechilor și picioarelor prezintă pete negre. Vulpea are coada lungă și stufoasă, măsoară între 30 și 40 cm. Are constituție fină, mustăți stufoase și ochi așezați oblic. Lungimea corpului la vulpe este cuprinsă între 110 și 130 cm. Vulpea are urechi ascuțite, scurte, îndreptate în sus. Prezintă 4 membre scurte. Cele din față au 5 degete, iar cele din spate, numai 4 degete. Viteaza de deplasare la vulpe este de aproximativ 46 km/h. Vulpea are auzul excepțional, mirosul foarte bun și văzul bun. Ea își sapă singură vizuina și mereu aceasta are mai multe ieșiri. În anumite cazuri, vulpea poate să ocupe vizuinile săpate de viezuri și chiar le împarte cu aceștia sau cu pisicile sălbatice.

 

Unde trăiește vulpea

 

Din moment ce vulpea se adaptează foarte bine la mediul de viață, mediul sau de viață este foarte larg, de la tundra siberiana până la orașele aglomerate. Mediul sau natural de viață este reprezentat de câmpiile amestecate cu păduri. De asemenea, vulpea poate fi găsită și în desert și munții înalți. Vulpea urbana prospera și pare că este capabila să se descurce într-un mediu în care este atât de aproape de oameni.
Speciile de vulpi sunt foarte răspândite şi se adaptează în orice mediu. Vulpile polare trăiesc în zonele cu climat rece, în nordul îndepărtat, iar fenecul – un mamifer înrudit cu vulpea – se găseşte în regiuni cu temperaturi extrem de ridicate, cum ar fi deşertul nord-african.

Vulpea – lucruri uimitoare și curiozități despre vulpe, libertatea.ro

 

 

 

Descarcă materialul .pdf „Testul de antrenament” de mai sus pentru a vedea cerințele complete! Mult succes!

 

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Cursurile noastre pentru Evaluare și Bac: aici

 

Ți-a plăcut testul de antrenament? Vezi și:

Expresii și locuțiuni cu termenul „șarpe” + quiz

„Să ști” sau „să știi”? Cum este corect să scriem?

Expresii și locuțiuni care conțin cuvântul „așa” + quiz

Cazurile substantivului

Testul de antrenament 3 pentru Evaluarea Națională (9 mai 2022)

Testul de antrenament 5 pentru Evaluarea Națională (23 mai 2022)

Testul de antrenament 1 pentru Evaluarea Națională (18 aprilie 2022)

Testul de antrenament numărul 5 pentru Evaluarea Națională (4 octombrie 2022) [marca Vox Valachorum]

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat