Testul de antrenament nr.15: Evaluarea Națională 10.06.2023

Testul de antrenament nr.15: Evaluarea Naționala 10.06.2023

În cadrul acestui articol, vom posta testul de antrenament numărul 15 pentru Evaluarea Națională publicat în data de 10 iunie 2023 [marca Vox Valachorum]. Testul de antrenament este conceput de pagina Vox Valachorum și are rolul de a servi drept material auxiliar elevilor de clasa a VIII-a. Prezentul test a fost conceput în conformitate cu programa pentru examen, urmărind  să vină în ajutorul elevilor și al profesorilor de limba și literatura română. Obiectivul nostru este de a posta săptămânal astfel de materiale pentru a putea oferi suport urmăritorilor noștri.

sigla titlu Vox Valachorum

Orice observație sau completare poate fi făcută utilizând mijloacele media de contact [Facebook, Instagram, YouTube, e-mail etc.]. Apreciem feedbackul dumneavoastră și doar cu ajutorul acestuia putem progresa! Testul poate fi descărcat în format pdf. și listat ulterior pentru a fi lucrat acasă sau la clasă. 

 

Testul de antrenament nr. 15 a fost dat ca simulare în cadrul Cursului pentru Evaluarea Națională. Iată un link:

Simulare 10 iunie 2023

 

Descarcă: Testul de antrenament nr. 15

 

Sperăm ca materialele noastre să vă fie de un real folos și să vă ajute în pregătirea pentru examene. Pe site-ul nostru găsiți multe alte materiale utile, precum: articole care acoperă diverse aspecte teoretice utile pentru Evaluare și Bacalaureat, teste grilă menite să te ajute în aprofundarea materiei, materiale video cu lecții explicative, teste de antrenament eliberate de Ministerul Educației și, de asemenea, rezolvări propuse pentru acestea, informații ve vizează sistemul educațional românesc, știri din sfera educației etc..

 

Texte suport folosite:

Textul 1

Se scutură din salcâmi o ploaie de miresme. Bunicul stă pe prispă. Se gândeşte. La ce se gândeşte? La nimic. Numără florile care cad. Se uită în fundul grădinii. Se scarpină-n cap. Iar numără florile scuturate de adiere. Pletele lui albe şi creţe parcă sunt nişte ciorchini de flori albe; sprâncenele, mustăţile, barba… peste toate au nins ani mulţi şi grei. Numai ochii bunicului au rămas ca odinioară: blânzi şi mângâietori.

Cine trânti poarta?

– Credeam că s-a umflat vântul… o, bată-vă norocul, cocoşeii moşului!

Un băietan şi o fetiţă, roşii şi bucălaţi, sărutară mâinile lui „tata-moşu”.

– Tată-moşule, zise fetiţa, de ce zboară păsările?

– Fiindcă au aripi, răspunse bătrânul, sorbind-o din ochi.

– Da’, raţele n-au aripi? Ele de ce nu zboară?

– Zboară, zise băiatul, dar pe jos.

Bătrânul cuprinse într-o mână pe fată şi în cealaltă pe băiat.

– O, voinicii moşului!…

Şi zâmbi pe sub mustăţi, şi îi privi cu atâta dragoste, că ochii lui erau numai lumină şi binecuvântare.

– Tată-moşule, da’ cocorii un’ se duc când se duc?

– În ţara cocorilor.

– În ţara cocorilor?

– Da.

– Dar rândunelele un’ se duc când se duc?

– În ţara rândunelelor.

– În ţara rândunelelor?

– Da…

– Tată-moşule, aş vrea să-mi crească şi mie aripi şi să zbor sus de tot, până în slava cerului, zise băiatul netezindu-i barba.

– Dacă ţi-or creşte ţie aripi, zise fata, mie să-mi prinzi o presură şi un sticlete.

– Da… hâ… hâ… ce fel… şi mie?

Fata se întristă.

 

Bunicul (fragment), Barbu Ștefănescu Delavrancea

 

Textul 2

De-a lungul Americii de Nord și de Sud trăiește una dintre cele mai uimitoare creaturi ale lui Dumnezeu, pasărea colibri.  Îmi place să o numesc „gingașa minune a lui Dumnezeu”.

Există mai mult de 300 de specii din această pasăre minunată, cu penajul irizat. Pasărea colibri variază ca mărime, cea mai mica fiind colibri-albina, care este cât lungimea degetului mic al unui adult, și culminând cu pasărea colibri uriașă, care poate ajunge si la 22 de centimetri (8,5 țoli) – lățimea unei pagini de revistă. Există nouă specii în America de Nord.

Majoritatea nord-americanilor sunt familiarizați fie cu pasărea colibri gât-de-rubin, localizați la estul Munților Stâncoși, fie cu pasărea colibri arămie, la vest de Munții Stâncoși.

Probabil cele mai cunoscute caracteristici ale colibriului sunt viteza extrem de rapidă a aripilor (50-80 bătăi pe secundă) și abilitatea sa uimitoare de a se mișca. Ea poate plana în aer, poate zbura înapoi și în lateral, și poate zbura la viteze mai mari de 90 de kilometri pe oră (55 de mile pe oră). Într-o plonjare rapidă în curte poate să ajungă la 100 kilometri pe oră (60 de mile pe oră), învârtindu-se înainte și înapoi într-un salt în formă de U. (Această pasăre este un adevărat spectacol!)

Toată această muncă, desigur, folosește o cantitate enormă de energie. Un articol din The Vancouver Sun (3 mai 1991) a subliniat că „Pentru a-și menține stilul de viață intens, păsările colibri, de ambele sexe, ard cantități uriașe de calorii – echivalentul [pentru oameni] a 1.300 de hamburgeri pe zi, si a 60 de litri de apă, folositi în principal pentru a se răcori. „Expertul în păsări John Morton, de la Wildbirds Unlimited din Vancouver, a spus în același articol:

„Dacă ar fi să lucrăm la nivelul lor de energie, inimile noastre ar bate de 1,260 de ori pe minut; temperatura corpului s-ar ridica la 385 grade C și am izbucni în flăcări.”

Morton a spus că, în mod surprinzător, toată această activitate nu face ca organismul păsărilor să îmbrătrânească mai devreme. „Pot trăi până la 12 ani, deși multe dintre ele trăiesc mai puțin de șase ani”, a mai spus el. Bineînțeles că noi oamenii nu am fost proiectați să funcționăm în acest fel. Dar pasărea colibri prezintă dovezi excelente ale unui design atent realizat pentru a susține stilul ei de viață remarcabil. Multe dintre aceste caracteristici ale designului nu sunt totuși evidente datorită vitezei aripii în zbor și a mărimii mici a păsărilor.

 

Pasărea Colibri: gingașa minune a lui Dumnezeu, Denis Dreves, facerealumii.ro

 

 

Descarcă materialul .pdf „Testul de antrenament” de mai sus pentru a vedea cerințele complete! Mult succes!

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

Testul de antrenament nr.12: Evaluarea Naționala 06.05.2023

Construcțiile concesive: la nivelul propoziției și la nivelul frazei

Simulare 2023 Vox Valachorum (4 februarie 2023)

Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă recunoașterea publică a calităților individuale este sau nu importantă

Testul de antrenament nr.11: Evaluarea Naționala 27.04.2023

Testul de antrenament nr.14: Evaluarea Naționala 1.06.2023

Baremul pentru testul de antrenament numărul 14 pentru Evaluarea Națională (1 iunie 2023) [marca Vox Valachorum]

Testul de antrenament nr.15: Evaluarea Națională 10.06.2023

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat