Sonet de Alexandru Vlahuță: relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice
Acest model reprezintă un reper, un punct de plecare, fapt pentru care elevul este invitat să arunce o privire peste, să-și facă o idee despre cum ar putea rezolva această cerință. Nu vrem să încurajăm copiatul, scopul nostru fiind acela de a veni cu o variantă de rezolvare. Scopul ultim este ca elevul să realizeze o rezolvare originală, proprie.
Subiectul al II-lea
Comentează, în minimum 50 de cuvinte, textul de mai jos, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.
Sunt zece ani. Ce curios îmi pare
Aspectul lucrurilor vechi, uitate!
Ca dintr-un somn, deodată deșteptate,
Parcă privesc c-un aer de mirare…
Mai strâmtă-i casa, toate-s micșorate,
Mă uit ca-n vis, și caut prin sertare
Nimicuri scumpe… inima-mi tresare
De-o sfântă și duioasă pietate.
Aceleași cadre-mpodobesc păreții,
Din rame, cată lung și trist la mine:
Povești pierdute-n haosul vieții,
De farmecul de-odinioară pline,
Îmi readuc parfumul tinereții…
Parfum de flori crescute pe ruine.
Alexandru Vlahuță, Sonet
Notă
Pentru conținut, vei primi 6 puncte, iar pentru redactare, vei primi 4 puncte (utilizarea limbii literare – 1 punct; logica înlănțuirii ideilor – 1 punct; ortografia – 1 punct; punctuaţia – 1 punct).
În vederea acordării punctajului pentru redactare, răspunsul trebuie să aibă minimum 50 de cuvinte şi să dezvolte subiectul propus.
Propunere de rezolvare:
Poezia „Sonet” de Alexandru Vlahuță impresionează printr-un lirism de tip subiectiv, conturat prin prezența de mărci lexico-gramaticale ale subiectivității: verbe de persoana I: „privesc”, „mă uit” pronume de persoana I: „îmi”, „mă”, conferindu-se, astfel, caracterul confesiv al textului. Din punct de vedere tematic, discursul liric abordează deznădejdea resimțită pentru scurgerea inexorabilă a timpului; mediul înconjurător devine un ecou al gândurilor eului, materializând emoțiile acestuia.
Ideea poetică reprezintă mesajul central al textului, conturându-se prin intermediul unor figuri de stil care generează inedite imagini artistice. Aceste artificii stilistice au rolul de a corobora ideea centrală, conferindu-i valoare estetică și expresivă.
O expresivitate aparte îi oferă poeziei „Sonet” de Alexandru Vlahuță prezența exlcamației retorice: „Ce curios îmi pare / Aspectul lucrurilor vechi, uitate!”. Prin această intervenție, eul liric exprimă intensitatea emoțiilor trăite prin prisma profundei dezamăgiri pe care o poartă. Această figură retorică are, de asemenea, rolul de a potența starea de dezolare.
Metafora „inima-mi tresare / De-o sfântă și duioasă pietate” ancorează nostalgia resimțită de vocea lirică, sanctificându-se, astfel, trăirea generată de scurgerea inexorabilă a timpului. Eul reacționează organic, nuanțându-se o suferință fizică în raport cu imaginea regretată a trecutului.
Vrei să descarci subiectul complet (variantă PDF)? Lasă-ne adresa ta de e-mail, iar noi ne vom asigura că va ajunge la tine imediat!
|
Dacă ți-a plăcut articolul despre „Sonet” de Alexandru Vlahuță, îl poți distribui pe paginile tale de socializare; ne-ar ajuta mult!
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
Fotografiile au sau nu un rol important în viața unei persoane: eseu argumentativ (modelul oficial pentru Bacalaureat) – noiembrie 2024
Rezolvare Model Oficial Bacalaureat 2025 (1 noiembrie 2024)
Simulare 2023 Vox Valachorum (4 februarie 2023)
Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă profilul cultural al unui dascăl contribuie sau nu la formarea personalității unui adolescent
Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă recunoașterea publică a calităților individuale este sau nu importantă