Staționăm tot asupra aceleiași părți de vorbire, însă de data aceasta vom aborda pronumele de politețe. Să vedem ce presupune el și care sunt cazurile în care este necesar să îl utilizăm.
Pronumele de politețe este folosit pentru a substitui numele unei persoane, exprimând respectul. El are forme doar pentru persoana a II-a (dumneata, G.-D. sg. dumitale; dumneavoastră) și a III-a (dumnealui, dumneaei, dumnealor).
Forme ale pronumelui de politețe alături de abrevierile lor:
- dumneata (d-ta);
- dumitale (d-tale);
- dumneavoastră (d-voastră, dvs., dv.);
- dumneasa (d-sa);
- dumisale (d-sale);
- dumnealui (d-lui);
- dumneaei (d-ei);
- dumnealor (d-lor).
Pronumele dumneavostră, exprimă de obicei pluralul, datorită componentei voastră, dar nu este exclus să fie la singular. Trebuie să fim foarte atenți, deoarece numărul se stabilește în funcție de context.
Pe lângă acestea, se numără și pronumele de politețe la persoana a III-a: dânsul, dânsa, dânșii, dânsele. Mata și matale sunt considerate regionalisme provenite din dumneata, dumitale, care pota avea și forme diminutivale mătăluță, mătălică sau tăluță, tălică.
Pronumele de politețe permite identificarea persoanei, genului, numărului și cazului, care vor fi necesare în analiza gramaticală.
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: