Ce este pleonasmul? Din dorința de a ne face înțeleși folosim uneori mai multe cuvinte îmbinate care spun același lucru. Cu siguranță toți dintre noi l-am uzat mai mult sau mai puțin poate chiar fără a ne da seama în acel moment. Propun să îl studiem puțin mai îndeaproape!
Pleonasmul reprezintă o abatere de la norma literară deoarece constă în alăturarea unor construcții/cuvinte cu același înțeles; este una dintre cele mai frecvente greșeli la nivelul vorbirii, nu la nivelul limbii.
Construcțiile pleonastice sunt cauzate de cele mai multe ori de nercunoașterea sensului unor neologisme sau a neatenției, fapt care generează o exprimare greșită prin repetarea a minimum două cuvinte cu același înțeles.
Atenție! Mare grijă la utilizarea gradului comparativ sau superlativ pentru unele adjective și adverbe de origine latină. Unele dintre ele exprimă deja semnificația respectivelor grade. De exemplu, sunt considerate plonasme următoarele: mai superior, cel mai optim, foarte supradotat.
Tot în acestă categorie a pleonasmelor întră și pleonasmele augmentativelor (cărțoi mare) sau plonasmele diminutivelor (măsuță mică).
În cele ce urmează vom face o clasificare succintă a plonasmelor în funcție de tipologia lor:
- pleonasme lexicale – iluzie amăgitoare, poate fi posibil, insecticid ucigător;
- ploenasme gramaticale – constau în reluarea subiectului/complementului direct/complementului indirect sau dublarea lor prin anticipare: și-a exprimat părerea sa, l-am numit pe el;
- plonasme lexico-gramaticale – dar însă, dar în schimb;
Subtipuri:
- pleonasm semnatic – schimb reciproc, etica și morala, conducere managerială;
- pleonasm etimologic – mujdei = must de ai (<alium lat. „usturoi”), caligrafie frumoasă (caligrafie<kalos „frumos”);
- ploenasm al deviării – s-a sinucis singur, coexistă împreună, îndoiește în două;
Unele formulări sunt doar aparent pleonasme, cum ar fi: exact la fel, ani de zile, iar formulările de genul: am văzut cu ochii mei, am auzit cu urechile mele sunt tolerate.
A nu se confunda pleonasmul cu tautologia deoarece ele sunt înrudite. Tautologia este o greșeală de exprimare care constă în repetarea inutilă a aceleiași idei dintr-o propoziție sub o altă formă. Mai multe despre acesta într-un alt articol.
Link către canalul nostru de YouTube:
Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!
Vezi și:
„A avea sens” sau „a face sens”?
Pleonasmul: definiție, clasificare, exemple