Pedagogia este o știință care evoluează, iar pe baza acestui cuvânt derivăm termeni care să denote persoanele care o studiază și o aplică, iar astfel vorbim de pedagogi. Dar dacă punem în discuție o femeie în acestă slujbă, cum o vom numi? Pedagoagă sau pedagogă?
În Antichitate pedagogul era sclavul care avea drept responsabilitate însoțirea copiilor la școală și îndrumarea lor la realizarea temelelor de casă. Astăzi sensul lui, după cum bine știm, este ușor schimbat. Să frunzărim puțin Dicționarul Explicativ al Limbii Române, oprindu-ne asupra explicației cuvântului în cauză.
PEDAGÓG, -Ă, pedagogi, -ge, s. m. și f. 1. Persoană cu pregătire specială, care se ocupă, teoretic și practic, cu munca didactică și educativă; educator. 2. Persoană care supraveghează și ajută pe elevi la pregătirea lecțiilor în anumite școli sau în internate. –Din fr. pédagogue, ngr. pedhagogós, lat. paedagogus, germ. Pädagog.
De cele mai multe ori substantivul este utilizat la genul masculin, însă trebuie să știm că poate fi și de genul feminin. Vom spune mereu pedagogă și niciodată pedagoagă, o formă incorectă auzită uneori. Pentru pluralul lor vom utiliza pedagogi, respectiv pedagoage. Iată articolul ultimei variante a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române.
pedagógă s. f., g.-d. art. pedagógei; pl. pedagóge
Atenție la limbajul folosit în vorbire sau în scris. Un a în plus sau în minus poate schimba corectitudinea, dovadă fiind chiar acest termen.
Să dăm și un exemplu de enunț care integrează varainta corectă a cuvântului: A devenit pedagogă după mulți ani de studiu în strinătate.
În concluzie,
Corect: pedagogă
Greșit: pedagoagă
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: