În această perioadă viața nostră devine interdependentă de mediul online. Muncă, e-mailuri, teme, toate se desfășoară în lumea virtuală. Dacă tot utilizăm atât de des acest cuvânt, v-ați pus vreodată întrebarea cum se scrie corect? „Online” sau „on-line”?
După cum bine știți, termenul este un englezism împrumutat în limba română. Din punct de vedere morfologic, discutăm despre o locuțiune adjectivală sau adverbială în funcție de contextul gramatical. Sensul ei îl putem deduce cel mai bine din Dicțioanrul Explicativ al Limbii Române.
ON-LINE loc. adj., loc. adv. (Inform.) Conectat la o rețea de calculatoare (internet) sau controlat direct de un procesor central. Scris și: online. – Pr.: onláĭn] – Din engl. on-line.
În engleză se grafiază on-line, iar limba română, conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic, îl preia exact la fel, dar se mai adaugă și garfierea online. Or, cuvântul se pronunță [onláĭn]. Un antonim al locuțiunii este off-line sau offline care funcționează după același principriu, pronunțat [óflaĭn].
on-line / online (angl.) [pron. onláĭn] loc. adj., loc. adv.
Chiar dacă ne-a ținut puțin în suspans scrierea lui, normele literare ne permit să îl notăm după bunul nostru plac. Dacă ar fi să facem o ierahizare între cele două, primul are prioritate.
Conferința se va desfășura online / on-line.
Prin urmare,
Corect: online, on-line
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: