Ți-am pregătit informații și un chestionar pentru a recapitula în mod plăcut și practic numeralul cardinal și cel ordinal, la nivelul învățămânutului primar.
Numeralul este partea de vorbire flexibilă care exprimă: un număr, numărul obiectelor sau ordinea obiectelor.
Numeralul poate fi:
Cardinal – exprimă un număr, face referire la numărul obiectelor; Exemplu: Începu să numere: doi, patru, șase.
Ordinal – exprimă ordinea obiectelor prin numărare; Exemplu: În banca a treia stă prietenul meu.
Reține! Se scriu într-un singur cuvânt:
numeralele până la nouăsprezece( trei, opt, optsprezece)
numeralele care exprimă numere formate numai din zeci( douăzeci, cincizeci, nouăzeci)
Toate celelalte numerale se scriu folosind două sau mai multe cuvinte: douăzeci și patru, șaizeci și nouă, o sută cinci, o mie patru sute.
În acest articol, vom vorbi despre funcțiile sintactice ale numeralului (împărțite, desigur, după valorile morfologice ale acestuia); înainte să discutăm despre comportamentul său sintactic, va fi nevoie, evident, de o trecere în revistă a tipurilor de numeral și a valorilor pe care acesta le poate avea. Să vedem care sunt…
Îmbinări și expresii cu numere Știm despre numeral că se împarte în două mari categorii: cardinal și ordinal, fiecare dintre acestea având caracteristicile sale. Totodată, numeralul poate avea diverse valori: substantivală (Numărul 3 îmi poartă noroc), adjectivală (Trei băieți s-au înscris la concursul de înot), pronominală (Doar trei…
Revenim cu un test util pentru tine, drag elev. Este vorba despre numeral: partea de vorbire flexibilă care exprimă un număr sau ordinea prin numărare. Astăzi vom vorbi despre valorile numeralului! Dar care sunt valorile numeralului? Vom da câteva exemple mai jos (mai multe veți găsi în testul atașat…