Vorbim astăzi despre „nul” și „nu-l” – două elemente a căror diferență constă într-o simplă, dar însemnată cratimă. Cum vom scrie corect? În ce contexte putem utiliza cele două forme?
Vom începe cu varianta scrisă sudat, adică „nul”. Fiind grafiat într-un singur cuvânt, fără cratimă, acest element este un adjectiv. Iată ce forme ne indică Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Mofologic al Limbii Române (ediția a III-a, din 2021):
nul adj. m., pl. nuli; f. nulă, pl. nule
O definiție a adjectivului regăsim în Dicționarul Explicativ al Limbii Române:
NUL, -Ă, nuli, -e, adj. 1. Care se reduce la nimic, care nu valorează nimic sau nu se manifestă în niciun fel; inexistent. ♦ (Mat.) Care reprezintă valoarea zero. ♦ (Despre meciuri) Care se termină la egalitate. 2. (Despre acte juridice) Fără valoare legală, considerat ca inexistent. ◊ Loc. vb. A declara nul = a anula. 3. (Despre oameni și despre acțiunile lor) Lipsit de orice valoare, fără niciun merit; total incapabil. ◊ Expr. A fi nul la… = a nu ști absolut nimic (într-un domeniu). – Din fr. nul, germ. null.
Varianta cu cratimă, adică „nu-l” este compusă din două elemente: adverbul de negație „nu” + pronumele personal de persoana a III-a, masculin, singuar „-l” (cu alte cuvinte „nu-l” = „nu îl”). Pentru o pronunție mai eficientă și mai rapidă, vocala „î” cade, cele două cuvinte pronunțânu-se împreună (căderea vocalei inițiale poartă numele de afereză):
Nu îl cunosc. -> Nu-l cunosc.
Nu îl pot ajuta. -> Nu-l pot ajuta
În concluzie,
nul = care nu valorează nimic, cu valoare zero
nu-l = nu îl (pe el nu îl…..)
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?
Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)
Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
Test online: AT, CD, CI și CP (propoziții necircumstanțiale)