Modul indicativ. Definiție, repere, timpuri

modul indicativ vox valachorum

Modul indicativ

Învățăm în gimnaziu că există patru moduri personale ale verbului: indicativul, conjunctivul, condițional-optativul și imperativul. Modul reprezintă o categorie gramaticală specifică verbului, esențială pentru îndeplinirea funcției sintactice de predicat.

Modul indicativ este cel mai complex dintre cele patru moduri mai sus enumerate. Valoarea sa semantică înglobează acțiuni reale care fie se manifestă în prezent, fie s-au petrecut într-un moment anterior, fie se presupune că se vor întâmpla într-un moment viitor.

În cele ce urmează, vom recapitula timpurile modului indicativ. Pentru exemplificare, vom conjuga verbul „a face”, observând întreaga sa paradigmă.

 

I. Indicativul prezent:

Este timpul utilizat pentru exprimarea acțiunilor care se petrec în momentul vorbirii. Cu toate acestea, prezentul poate surprinde și evenimente trecute (prezentul istoric este un exemplu de luat în calcul; de exemplu: „Primul Război Mondial se încheie în anul 1918.”), dar și evenimente viitoare. (spre exemplu: „Mâine mergem la teatru.”). Indicativul prezent are, de asemenea, și alte valori stilistice. Vom dedica un articol separat acestor situații.

Terminațiile formelor de indicativ prezent sunt direct influențate de conjugarea verbelor. Cele 5 conjugări învățate (I: -a; II: -ea; III: -e; IV:-i; V: -î) prezintă diverse particularități, de la caz la caz.

  • Conjugarea I (verbele terminate la infinitiv în „-a) sunt de două feluri:
    • cele care primesc sufixul verbal „-ez” la persoana I sg, a II-a sg, a III-a sg și a III-a pl. (eu lucrez, tu lucrezi, el / ea lucrează, noi lucrăm, voi lucrați, ei / ele lucrează)
    • cele care nu primesc sufixul verbal „-ez” (eu cânt, tu cânți, el / ea cântă, noi cântăm, voi cântați, ei / ele cântă)
  • Conjugarea a II-a (verbele care la forma de infinitiv au în ultima silabă „-ea”)

Atenție! Trebuie ca grupul „-ea” să se afle în ultima silabă! Spre exemplu: a bea, a vrea, a plăcea. Verbul „a crea” este de conjugarea I, deoarece se desparte [cre-a], neavând „-ea” în ultima silabă;

Să vedem și un exemplu: eu beau, tu bei, el / ea bea, noi bem, voi beți, ei / ele beau

  • Conjugarea a III-a (verbele care la infinitiv se termină în „e”)

Spre exemplu: eu merg, tu mergi, el / ea merge, noi mergem, voi mergeți, ei / ele merg

  • Conjugarea a IV-a (verbele care la infinitiv se termină în „-i”) sunt, de asemenea, de două feluri:
    • cele care primesc sufixul verbal „-(e)sc”: eu citesc, tu citești, el / ea citește, noi citim, voi citiți, ei / ele citesc
    • cele care nu primesc sufixul verbal „-(e)sc”: eu fug, tu fugi, el / ea fuge, noi fugim, voi fugiți, ei / ele fug
  • Conjugarea a V-a (verbele care la infinitiv se termină în „-î”) sunt de două feluri:
    • cele care primesc sufixul verbal „-(e)sc”: eu hotărăsc, tu hotărăști, el / ea hotărăște, noi hotărâm, voi hotărâți, ei / ele hotărăsc
    • cele care nu primesc sufixul verbal „-(e)sc”: eu cobor, tu cobori, el / ea coboară, noi coborâm, voi coborâți, ei / ele coboară

 

Acum să îl vedem pe „a face” conjugat la indicativ, prezent:

eu fac

tu faci

el face

ea face

noi facem

voi faceți

ei fac

ele fac

 

II. Indicativul imperfect:

Exprimă o acțiună trecută (cu valoare continuă) despre care nu eixstă certitudini cum că s-ar fi finalizat. Este adesea utilizat în textele poetice grație acestei incertitudini cu valoare estetică. Imprefectul este , totodată, folosit și în relație cu modul condițional-optativ pentru că servește drept timp de reper.

Imperfectul are terminații specifice: -am, -ai, -a, -am, -ați, -au.

 

Conjugarea verbului „a face” la imperfect:

eu făceam

tu făceai

el făcea

ea făcea

noi făceam

voi făceați

ei făceau

ele făceau

III. Indicativul perfect compus

Este cel mai utilizat timp trecut în limba română. Exprimă o acțiune petrecută înaintea momentului vorbirii. Pentru fixarea distanței temporale pot fi utilizate circumstanțiale de timp ca repere.

Perfectul compus se formează cu ajutorul formelor verbului auxiliar „a avea”: am, ai, a, am, ați, au; acestea se antepun formei de participiu neacordat a verbului de conjugat, despărțindu-se prin blanc.

 

Verbul „a face” la perfect compus:

eu am făcut

tu ai făcut

el a făcut

ea a făcut

noi am făcut

voi ați făcut

ei au făcut

ele au făcut

 

III. Indicativul perfect simplu:

Este un timp trecut mai rar utilizat astăzi. Acesta se întâlnește ca timp al povestirii în texte narative (în mod special formele de persoana a III-a) ori în regiuni istorice precum Oltenia, anumite părți ale Crișanei și ale Banatului sau Maramureș. Utilizarea sa în limba standard este contraindicată.

Pentru conjugarea la perfect simplu, de regulă, se pornește de la forma de participiu (dacă acesta se încheie în „-t”, eliminăm „t-ul”/ dacă se termină în „s”, adăugăm un „e”) + terminațiile specifice: „-i”, „-și”, „ -”, „-răm”, „-răți”, „-ră”. 

Verbul „a face” la perfect simplu:

eu făcui

tu făcuși

el făcu

ea făcu

noi făcurăm

voi făcurăți

ei făcură

ele făcură

Atenție! Există și verbe care fac excepție, neformându-și tema de participiu prin metodele de mai sus. Astfel de verbe sunt și „a fi” (fui, fuși, fu etc.) sau „a da” (dădui, dăduși, dădu etc.).

 

IV. Indicativul mai-mult-ca-perfect:

Prezintă un moment trecut, petrecut înaintea unui alt moment trecut; este considerat un timp relativ, deoarece se raportează la un alt reper. Acesta reprezintă cel mai îndepărtat timp trecut, fiind utilizat pentru expunerea unor evenimente petrecute cu mult timp în urmă. Grafierea sa, conform normelor actuale, se realizează întotdeauna cu cratime (mai-mult-ca-perfect).

Pentru conjugarea la mai-mult-ca-perfect se pleacă de la aceeași formă de participiu (vezi perfectul simplu), unde se adaugă sufixul gramatical „-se-”, acesta fiind succedat de terminațiile: „-m”, „-și”, „-”, „-răm”, „-răți”, „-ră”.

Verbul „a face” la mai-mult-ca-perfect:

eu făcusem

tu făcuseși

el făcuse

ea făcuse

noi făcuserăm

voi făcuserăți

ei făcuseră

ele făcuseră

 

V. Indicativul viitor standard

Prezintă o acțiune despre care se crede că se va petrece într-un moment posterior vorbirii. În cazul viitorului standard, vom discuta despre două categorii separate.

A. Viitorul standard propriu-zis (literar): se formează cu ajutorul auxiliarului a vrea / a voi. Formele auxiliarului sunt: voi, vei, va, vom, veți, vor. Acestor forme li se adaugă infinitivul verbului de conjugat.

Pentru verbul „a face”:

eu voi face

tu vei face

el va face

ea va face

noi vom face

voi veți face

ei vor face

ele vor face

 

B. Viitorul standard vorbit (colocvial): specific mai degrabă limbii vorbite: se poate obține în două feluri:

  1. pornind de la verbul auxiliar „a avea” cu forma fixă invariabilă „o” (pentru toate persoanle și numerele) + forma de conjunctiv a verbului;
  2. cu ajutorul auxiliarului „ a avea” cu forme omonime conjugării la indicativ, prezent: am, ai, are, avem, aveți, au + forma de conjunctiv a verbului;

 

Să vedem conjugarea verbului „a face” pentru cele două situații:

1.

eu o să fac

tu o să faci

el o să facă

ea o să facă

noi o să facem

voi o să faceți

ei o să facă

ele o să facă

 

2.

eu am să fac

tu ai să faci

el are să facă

ea are să facă

noi avem să facem

voi aveți să faceți

ei au să facă

ele au să facă

 

Atenție! Viitorul standard cu forme vorbite / colocviale nu trebuie confundat cu viitorul popular. Acesta din urmă prezintă forme arhaice și regionale. Forme precum „oi face”, „îi face”, „a face”, „om face”, „îți face”, „or face” (dar și alte variații) sunt utilizate în anumite regiuni, însă nu sunt conforme cu limba standard actuală.

 

VI. Viitorul anterior: exprimă o acțiune viitoare, petrecută înaintea unei alte acțiuni viitoare. Este, de asemenea, un timp relativ, întrucât se raportează atât la momentul prezent, cât și la un moment viitor. Viitorul anterior trebuie utilizat în relație cu un alt eveniment. Spre exemplu: „Vom fi terminat deja cartea când vei ajunge tu în Cluj.”. Pentru conjugarea la viitor anterior se vor utiliza aceleași forme ale auxiliarului „a vrea” / „a voi” (voi, vei, va, vom, veți, vor) + verbul auxiliar „a fi” cu forma invariabilă „fi” + participiul neacordat al verbului de conjugat.

 

Verbul „a face” la viitor anterior:

eu voi fi făcut

tu vei fi făcut

el va fi făcut

ea va fi făcut

noi vom fi făcut

voi veți fi făcut

ei vor fi făcut

ele vor fi făcut

 

VIII. Viitorul în trecut: este un timp verbal relativ nou în programa școlară. Acesta se referă la o acțiune exprimată în trecut, dar viitoare față de un alt moment trecut. Vom utiliza acest timp, de asemenea, în relație cu alte evenimente. Spre exemplu: „În acel moment aveam să înțeleg mai bine ce se petrece.”. Pentru conjugarea la indicativ viitor în trecut vom utiliza auxiliarul „a avea” (cu formele sale de indicativ, imperfect): aveam, aveai, avea, aveam, aveați, aveau + conjunctivul prezent al verbului de conjugat.

Verbul „a face” conjugat la indicativ, viitor în trecut:

eu aveam să fac

tu aveai să faci

el avea să facă 

ea avea să facă

noi aveam să facem

voi aveați să faceți

ei aveau să facă

ele aveau să facă

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

Rezolvarea subiectului Evaluării Naționale (25 iunie 2024)

Derivarea: definiție, clasificări, dificultăți + fișă de lucru PDF

Construcțiile morfosintactice: cerință la Evaluarea Națională

Testele de antrenament pentru Evaluarea Națională (2022 – 2025)

Completiva directă: fișă de lucru PDF pentru clasa a VIII-a

Completiva indirectă: fișă de lucru PDF pentru clasa a VIII-a

Modul indicativ. Definiție, repere, timpuri
Derulează în sus
error: Conținut protejat