După cum bine știm, mânzul este puiul iepei. Tranferându-ne din aria biologiei și mergând spre domeniul matematicii, un mânz plus un mânz fac doi…? V-ați intrebat vreodată cum este corect? Mânzi sau mânji?
Este cunoscut faptul că de foarte multe ori formarea pluralului în limba română se realizează prin simpla adăugare a literei / sunetului i la sfârșitul cuvântului. Spre exemplu, dacă aducem în discuție substantivul englez și adăugăm i-ul final de care spuneam obținem forma sa de plural. Să fie așa și în cazul și termenului mânz? Să aruncăm o privire în DEX pentru a stabili cu exactitate explicația lui.
MÂNZ, mânji, s. m. 1. Puiul (de sex masculin al) iepei. ◊ Expr. A umbla ca mânzul după iapă sau a merge (ori a se ține) mânz (după cineva) = a se ține pretutindeni după cineva, a nu se dezlipi (de cineva), a se ține scai (de cineva). ♦ (Reg.) Puiul măgăriței. 2. (Fam.) Epitet dat unui copil sau unui tânăr (zburdalnic, plin de vioiciune). – Cf. alb. mës.
Se presupune că lexemul ar provevi din albaneză de la mës. Cuvântul este integrat și în expresii precum a umbla ca mâzul după iapă sau a se ține / merge mânz după cineva care au sesnul de a se ține peste tot după cineva.
mânz s. m., pl. mânji
Atunci când vine vorba de forma lui de plural, am fi tentați să spunem că mânzi este cuvântul pe care îl căutăm (după modelul prezentat mai sus), însă surprinzător este că normele literare acceptă doar mânji. Pentru a fi în ton cu ultimele remedieri ale cuvintelor acceptate folosiți doar a doua versiune prezentată.
La fermă puteți vedea doi mânji negri.
Prin urmare,
Corect: mânji
Greșit: mânzi
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și:
„Morminte” sau „mormânturi”? Care este forma corectă de plural?
„Jantă” sau „geantă”? Tu te exprimi corect?
Care este forma corectă a cuvântului din imagine? (test online de 30 de întrebări)