„Glaciar” sau „glacial”? Cum e corect?

glacial sau glaciar vox

O confuzie paronimică ușor de făcut, nu-i așa? Vă amintește de ceva? Poate de confuzii de tipul „familiar” – „familial”, „numerar” – „numeral” sau „ordinar” – „ordinal”. Consoanele „l” și „r” sunt predispuse unor astfel de confuzii, întrucât ambele sunt sonante și lichide. Nu vom intra în detalii de această natură, desigur; vom discuta, mai degrabă, semantica acestor două cuvinte ce pot fi ușor confundate din cauza formei (și chiar și a originii lor), dar și din cauza sensului.

 

Pentru început, vom verifica definițiile date de Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

GLACIAL, -Ă, glaciali, -e, adj. 1. Referitor la gheață, rece ca gheața, care îngheață. 2. Fig. (Despre acțiuni, manifestări ale oamenilor) Lipsit de orice căldură, bunăvoință, prietenie; distant, rece. [Pr.-ci-al] – Din fr. glacial, lat. glacialis.

 

GLACIAR, -Ă, glaciari, -e, adj. 1. (În sintagma) Perioadă (sau epocă, eră) glaciară = perioadă din era cuaternară (sau p. gener., dintr-o altă eră) în care ghețarii ocupau regiuni foarte întinse pe pământ și în care alternau intervalele reci cu cele calde. ♦ Care aparține acestei perioade, privitor la această perioadă. 2. Provenit din topirea ghețarilor; rezultat în urma acțiunii ghețarilor. Lac glaciar. Eroziune glaciară. [Pr.-ci-ar] – Din fr. glaciaire.

 

Este destul de evident că ambii termeni au de a face, într-un fel sau altul cu gheața. Etimonul comun, până la urmă, este latinescul glacies, glaciei (acuzativ: glaciem). În limba română, cuvântul „gheață” a rezistat, suferind diverse transformări fonetice, până la forma actuală. Cuvintele discutate aici (glacial și glaciar) sunt neologisme, pătrunse în limbă din împrumuturi franceze.

 

Adjectivul glacial are ca sens propriu sinonimul „rece” (chiar foarte rece, prin comparație cu gheața); acesta este utilizat însă și cu sensul său secundar, referindu-se la o persoană lipsită de emoție sau empatie.

 

Adjectivul glaciar, în schimb, se utilizează doar cu privire la era glaciară (o perioadă în care ghețarii acopereau aproape toată suprafața pământului); vom utiliza termenul „glaciar” doar pentru a face referire la această perioadă.

 

În conluzie:

glacial: rece (ca temperatură) / rece (ca atitudine)

glaciar: cu privire la era glaciară

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

Testul de antrenament nr.12: Evaluarea Naționala 06.05.2023

Analiza frazei (explicații utile pentru Evaluarea Națională)

Gradele de comparație la adjectiv și la adverb

Despre „ca”: prepoziție sau conjuncție?

Perfect simplu sau mai-mult-ca-perfect? Alege forma corectă!

„Nul” sau „nu-l”? Care este forma corectă?

 

„Glaciar” sau „glacial”? Cum e corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat