Toți cunoaștem denumirea vasului în care așezăm plantele – ghiveci. Dar ghiveci mai este și numele preparatului din legume. Care să fie pluralul lor? Ghivece sau ghiveciuri?
Vom trata aceste omonime în funcție de semnificațiile lor. Provenit din turcă de la güvec, cuvântul este des folosit cu ambele sensuri, după cum puteți vedea în Dicționarul Explicativ de Limba Română din 2009.
GHIVÉCI, (1) ghivece, (2) ghiveciuri, s. n. 1. Vas de pământ ars, de material plastic etc., de formă tronconică, folosit pentru plantarea (în casă a) florilor. ◊ Ghiveci nutritiv = amestec de pământ, nisip, mraniță, îngrășăminte chimice etc., în care se plantează răsadurile de legume. 2. Mâncare preparată din tot felul de legume, cu sau fără carne. ♦ Fig. (Peior.) Creație literară, muzicală etc. eterogenă și lipsită de valoare. – Din tc. güvec.
Astfel le găsim atașate și în Dicționarul Ortografic, Ortopeic și Mofologic al Limbii Române în ultima sa ediție. Se pare că este un substantiv neutru cu două forme de plural. Ele nu se folosesc aleatoriu, ci în funcție de sensul pe care îl oferim cuvântului atunci când ne referim la el.
Dacă ne gândim la vas, la plural va fi ghivece, iar pentru mâncarea din legume, norma ne îndrumă spre ghiveciuri. Mare grijă să nu le utilizați greșit încrucișându-le.
ghivéci1 (vas) s. n., pl. ghivéce
ghivéci2 (mâncare) s. n., pl. ghivéciuri
Folosiți-le cu lejeritate acum că știți când și cum este corect a fi așezate.
Vom planta florile în patru ghivece de lut.
Avem nevoie de mai multe porții de ghiveciuri cu carne.
În concluzie,
Corect: ghivece (vas), ghiveciuri (mâncare)
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: