„Furtune” sau „furtunuri”?

„Furtune” sau „furtunuri”?

Vine primăvara și totodată și vremea grădinăritului. Știm că plantele au nevoie de apă pentru o dezvoltare optimă, iar dacă ele sunt în număr mai mare, un furtun ne-ar putea fi de mare ajutor. Hmm… dar dacă vom avea nevoie de mai multe, cum vom spune? Furtune sau furtunuri?

Ne întâlnim astăzi cu un cuvânnt turcesc, este vorba de horum, de unde porvine furtunul. Nu doar apă poate transporta un asemenea tub, ci și gaze sau alte lichide. Pentru o definiție mai aplă, vă propunem să lecturați cee ce ne transmite Dicționarul Explicativ al Limbii Române a ediției din 2009.

FURTÚN, furtunuri, s. n. Tub flexibil confecționat din material textil, cauciuc, material plastic etc., care servește la transportul, pe distanță mică, al gazelor sau al lichidelor. – Din tc. hortum.

Probabil am tinde să credem că este un substantiv feminin, însă de fapt, este unul neutru. Făcând analogie cu ultima silabă a cuvântului, tun, cu toate că are cu totul alte semnificații deucem că pluralul lui ar fi tunuri. Datorită acestei silabe finale, pluralul pentru furtun va fi furtunuri, așa cum se afirmă în scris DOOM2.

furtún s. n.pl. furtúnuri

Pentru unii această greșeală poate să pară una banală, însă pentru alții nu. Acest lucru poate fi influențat și de zona în care locuiți, dar forma de plural normată va rămâne aceeași.

Avem nevoie de două furtunuri pentru a uda gazonul.

 

În concluzie,

Corect: furtunuri

Greșit: furtune

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Care este pluralul cuvântului „pizza”?

„Frecvent” sau „fregvent”? Cum scriem / pronunțăm corect?

„Binefăcător” sau „bine-făcător”? Cum scriem corect?

„Furtune” sau „furtunuri”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat