Despre „weekend” în limba română

Despre „weekend” în limba română

Așteptăm cu nerăbdare mult iubitele zilele de weekend în care ne relaxăm în diverse moduri după o săptămână grea de muncă. Iar pentru cititorii noștri activi am pregătit o scurtă analiză a unui cuvânt împrumutat.

Datorită fluxului de cuvinte din ultimii ani în limbă, suntem complet îndreptățiți să ne întrebăm cum scriem sau cum pronunțăm anumite cuvinte conform normelor literare actuale. În această listă putem să includem cuvinte precum weekend, job, e-mail și multe altele.

Pentru astăzi ne-am gândit să ne îndreptăm atenția asupra primului. Prin weekend înțelegem sfârșitul de săptămână, adică utlimele două zile de obicei nelucrătoare, sâmbătăt și duminică. Anglicismul este un cuvânt compus din week (săptămână) și end (sfârșit).

În primul rând, ne punem problema scrierii lui. Uneori îl vedem grafiat week-end, tocmai în această idee, de a uni cele două cuvinte prin cratimă, însă Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic din 2005 ne transmite că el este un cuvânt compact.

O altă problemă care apare tot în sfera acestui nou cuvânt, tot mai des utilizat, este principiul după care se scrie. În română, majoritatea cuvintelor se scriu după cum se pronunță, asta ar însemna să îl scriem uichend, ceea ce este complet greșit. Să reținem că el își păstrează aceeași formă în scris precum în limba de proveniență.

Substantivul neutru se va articula enclitic (articulare hotărâtă) weekendul, fără a atașa cratima între rădăcină și articol, deoarece nu există diferențe între scrierea și pronunția literei finale a lexemului. La fel se întâmplă și în cazul formei sale de plural notată weekenduri.

Dacă nu cunoaștem foarte bine limba engleză sau dacă avem dubii în vederea pronuției acestui cuvânt, vă amintesc care este transcrierea lui fonetică [úĭchend].

Termenul despre care discutăm este unul bisilabic și are două varinate de despărțire în silabe în română. Conform principiului etimologic despățirea se realizează astfel week-end, iar din perspectiva principiului fonetic este wee-kend (deoarece regula spune că o consoană între două vocale va trece în silaba următoare).

Creați-vă cele mai frumoase weekenduri, dar nu înainte de a împărtăși aceste informații poate mai puțin cunoscute. Iubește-ți limba prin corectitudinea utilizării ei!

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Literele de tipar ale alfabetului – fișe de lucru – clasa pregătitoare

Care este forma corectă a cuvântului din imagine? (test online de 30 de întrebări)

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)

Despre „weekend” în limba română

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat