Vă invit la provocarea zilei. Este vorba de problematicul i. Să ne testăm cunoștințele…hmm, sau să fie cunoștiințe?
Cuvântul cunoștințe provine din franceză de la connaissance. În limba română de nenumărate ori îl întâlnim fie la plural sau singural scris cu doi i. Voi cum îl scrieți? Să citim mai întâi explicația din Dicționarul Explicativ din 2009 înainte de a afla răspunsul corect.
CUNOȘTÍNȚĂ, cunoștințe, s. f. 1. Cunoaștere 2. (La pl.) Totalitatea noțiunilor, ideilor, informațiilor pe care le are cineva într-un domeniu oarecare. 3. Persoană pe care vorbitorul o cunoaște. 4. (Înv.) Mulțumire, recunoștință. – Cunoaște + suf. -ință (cu sensul 3 după fr. connaissance).
Dacă stăm și analizăm puțin situația mai detaliat vom observa că acesta este format de la rădăcina cunoaștere la care se adaugă sufixul -ință. Pentru că terminația termenului nu conține litera i, nu vom avea niciun motiv să o dublăm la plural. Cuvântul se desparte în silabe astfel cu-noș-tin-țe. Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române este acceptat să scriem și să pronunțăm cunoșințe, articulat enclitic cunoștinței, și niciodată cunoștiințe.
cunoștínță s. f., g.-d. art. cunoștínței; pl. cunoștínțe
Fiți foarte atenți cum scrieți cuvintele. După cum puteți vedea un i în plus poate să denatureze sensul lor și implicit și pronunția.
Folosiți-vă toate cunoștințele pentru un limbaj românesc normat.
Prin urmare,
Corect: cunoștințe
Greșit: cunoștiințe
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: